Metodele hackerilor care încearcă să obțină acces la conturile bancare și datele personale sunt extrem ingenioase și variate. În ultima perioadă, scenariile cel mai des întâlnite sunt legate de propuneri de investiții cu câștig rapid, denumite generic fraude de tip "investiții". De cele mai multe ori, acestea ajung la victime în două forme:
Reclamele false
Apar sub forma unor bannere atrăgătoare, postări sponsorizate sau chiar recomandate pe rețelele sociale. După accesarea acestora se solicită datele de contact. Ulterior persoanele interesate sunt contactate de necunoscuți (cel mai des de pe numere de telefon din România sau Marea Britanie) care promovează diferite platforme de investiții online: achiziționarea de criptomonede și transferarea acestora către portofele electronice.
Frauda sentimentală
Fraudatorul intră în contact cu victima prin intermediul rețelelor sociale sau printr-o aplicație de dating și construiește o relație cu aceasta pentru a-i câștiga încrederea. La momentul potrivit povestește cum niște investiții avantajoase în criptomonede l-au ajutat să facă bani și se ofere să ajute victima să se îmbogățească.
 
Cum identifici o posibilă tentativă de fraudă de tip "investiții"?
Oferte de investiții cu randamente neobișnuit de ridicate
Promotorii fraudelor încearcă să atragă "investitori" folosind limbaj tentant, cum ar fi "dublați-vă investiția într-o săptămână" sau "profituri garantate". Randamentele mari vin de obicei cu riscuri pe măsură!
Presiunea de a acționa rapid
Tactica de a crea urgență este des folosită pentru a împiedica potențialii investitori să analizeze oferta cu adevărat. În aceste cazuri, infractorii pot susține că oportunitatea este una de care pot avea parte "o dată în viață" sau că este necesară o acțiune imediată pentru a beneficia de condițiile oferite.
Solicitarea de informații personale sau financiare
Infractorii pot folosi aceste date pentru a accesa conturi bancare, pentru furt de identitate sau alte activități ilegale. Nu oferi control de la distanță asupra dispozitivului tău prin aplicații de tipul AnyDesk sau TeamViewer. De asemenea, nu transfera sume de bani/criptomonede către entități/persoane necunoscute.
Lipsa informațiilor sau documentația neclară
Ofertele legitime de investiții sunt de obicei transparente și însoțite de documentație clară și detaliată. Lipsa transparenței, documentația ambiguă sau neclară, sau reticența de a răspunde la întrebări specifice, sunt semne că ceva nu este în regulă.
Propuneri nesolicitate
Email-urile, apelurile telefonice sau mesajele nesolicitate care oferă oportunități de investiții sau solicită informații personale trebuie mereu tratate cu suspiciune. Aceste metode sunt adesea folosite în campaniile de phishing pentru a obține acces la informații confidențiale.
 
Cum te ferești de tentativele de fraudă online?
Atenție la promisiunile nerealiste:
când sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă. Fii sceptic și nu te lăsa înșelat de promisiuni nerealiste de profituri și câștiguri rapide și imense. Investițiile financiare presupun riscuri și nicio entitate autorizată nu poate garanta profituri!
Verifică sursa cu mare atenție:
caută informații despre companie și produsele sau serviciile sale. Verifică dacă entitatea este înregistrată sau reglementată de o autoritate financiară recunoscută precum Autoritatea de Supraveghere Financiară - asfromania.ro. Aici poți găsi informații actualizate referitoare la legislație și autorizare, dar și o secțiune de alerte și informări despre platforme neautorizate.
Protejează-ți datele și informațiile personale:
fii întotdeauna precaut atunci când primești solicitări. Atacatorii pot utiliza numere de telefon multiple, caller ID spoofing (falsificarea identității apelantului), platforme false găzduite în afara Europei, anonimizarea tranzacțiilor cu criptomonede etc.;
Folosește metode și aplicații de securitate online:
utilizează metoda autentificării cu mai mulți factori pentru securitatea conturilor importante.
Evită deciziile impulsive:
orice hotărâre trebuie analizată atent pentru a descoperi avantajele și dezavantajele, mai ales atunci când vine vorba despre o investiție financiară. Presiunea și stresul poate face ca această decizie să fie una greșită.
 
Ce trebuie să faci în cazul în care crezi că eşti victima unei fraude online?
Să încetezi contactul cu fraudatorii (de multe ori aceștia mai solicită o plată suplimentară motivând că aceasta este necesară pentru retragerea câștigurilor)
Dacă ai instalat orice aplicație la cererea fraudatorilor, să o dezinstalezi imediat și să scanezi dispozitivul cu un program antivirus
Raportează situația către bancă pentru a bloca contul de online banking și a primi suportul necesar
Depune sesizare la Poliție
 
Fii sceptic și vigilent! Din păcate, nu tot ce vezi pe internet e real, dar cu atenție îți poți proteja banii foarte simplu!