Salut,

Internetul e un loc fantastic, care ne aduce la un click distanță absolut orice avem nevoie. De asemenea, e și locul unde uneori dăm peste “oferte” sau “oportunități” incredibil de bune. Îți recomandăm să fii precaut înainte să iei totul de bun pentru că tentativele de fraudă online sunt din ce în ce mai ingenioase.

Cu grijă și cu vigilență te poți proteja foarte simplu de încercările hackerilor de a te păcăli.
 
 
  Dacă ți s-a întâmplat să vezi...  
 
 
  Oportunități de câștig garantat din investiții financiare (criptomonede, metale prețioase, acțiuni la diverse companii sau alte active).
     
  Că ai câștigat la concursuri la care nu ai participat sau că vei primi o comandă pe care nu ai făcut-o.
     
  Reduceri fabuloase de 80% - 95% la produse care în mod normal sunt foarte scumpe.
     
  Un mesaj de la bancă în care ți se spune că trebuie să faci o acțiune urgentă ca să-ți păstrezi accesul la cont.
 
 
  ... mai bine cercetezi înainte să crezi!
Foarte probabil sunt tentative de fraudă!
 
 
  lucruri care te vor ține departe de tentativele de fraudă online!  
 
 
 
Fii sceptic!
 
Ignoră ofertele care promit îmbogățire rapidă sau câștiguri ușoare și nu accesa link-urile de pe platformele de socializare care promit câștiguri mari de bani într-un termen scurt de timp.
 
Atenție la link-uri și fișiere!
 
Verifică link-urile: de cele mai multe ori conţin o adresă falsă, nu conţin sintagma securizată "https" la începutul adresei, ci doar "http". Nu descărca fișiere din mesaje nesolicitate, deoarece acestea ar putea conține viruși de tip malware.
     
 
Cercetează înainte să crezi!
 
Dacă cineva pretinde că este de la o instituție financiară sau guvernamentală, solicită să îți furnizeze detalii de contact oficiale și apoi verifică-le.
     
 
Nu oferi informații personale și bancare!
 
Precum PIN, data expirării, codul CVV2/CVC, parole, ori coduri de securitate. Pentru a încasa bani este necesar doar codul IBAN.
     
 
Utilizează autentificarea multi-factor!
 
Oriunde este disponibilă și în special pentru conturile bancare și email. Această măsură îți asigură un nivel suplimentar de protecție.
     
 
Cumpără doar din surse de încredere!
 
Evită reclamele cu reduceri incredibile de pe reţelele sociale care de cele mai multe ori duc către website-uri "fantomă" create cu scopul de a fura datele de acces la conturile bancare.
     
 
Ignoră cererile urgente!
 
Tentativele de fraudă sunt adesea bazate pe presiune pentru a obține informații. Dacă primești un mesaj sau un apel care cere o acțiune imediată sau chiar amenințări, fii sceptic și caută confirmări.
     
 
Nu oferi acces la dispozitivele tale
 
Instalează aplicații pe telefon/calculator doar din surse oficiale și nu instala aplicații care oferă acces la distanță la cererea altor persoane.
 
 
  Protejează-ți banii și plățile cu soluțiile Alpha Bank!  
 
 
  Foloseşte aplicaţia Alpha Pay Online pentru siguranţa tranzacţiilor efectuate cu cardul pe website-urile comercianţilor: autentifici tranzacţiile simplu şi sigur utilizând elementele biometrice (amprentă sau recunoaştere facială) sau PIN-ul smartphone-ului tău.
Află mai multe despre Alpha Pay Online »
     
  Utilizează serviciul de notificări prin SMS din pachetul tău de cont curent.
 
 
  Ce trebuie să faci în cazul în care crezi că eşti victima unei fraude online?  
 
 
  Blochează IMEDIAT cardul din aplicaţia de online banking sau apelează numărul de telefon de pe spatele cardului.
     
  Schimbă PE LOC parolele pentru aplicaţiile şi conturile online de pe un alt dispozitiv decât cel care a devenit vulnerabil.
     
  Scanează URGENT dispozitivul vulnerabil cu un antivirus pentru a depista o posibilă prezenţă a unui software maliţios.
     
  Raportează RAPID problema către bancă şi/sau organizaţia din partea căreia ai fost contactat, depune o plângere la cea mai apropiată secţie de poliţie şi la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (dnsc.ro).
 
 
  Fii precaut și rămâi în siguranță!