pf-credite-locuinta-achizitionare-1

PSD2 - Directiva de plati

Pentru ca tu sa platesti in siguranta, online

  • masuri de securitate sporite
  • grad crescut de transparenta si protectie a datelor personale

Despre PSD2

Ecosistemul tehnologiilor financiare digitale este in continua crestere, motiv pentru care implementarea unor politici de securitate a tranzactiilor in zona virtuala, este o necesitate. Directiva revizuita privind serviciile de plata (PSD2) stabileste regulile jocului pentru participantii acestui ecosistem: clienti, institutii financiare, furnizori de servicii.    

Pentru siguranta ta, incepand cu 13 decembrie 2019, am actualizat prevederile contractuale ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plata si pentru modificarea unor acte normative.

Canale digitale

Noile reglementari menite sa susţina creşterea siguranţei tranzacţiilor, iar utilizatorul va efectua o serie de pasi necesari pentru “Autentificarea Stricta a Clientului sau SCA”.

Astfel se vor folosi pentru autentificare minim 2 din cele 3 moduri prezentate mai jos:PSD 2 Directiva de plati

Plati cu cardul

Platile contactless de mica valoare (maxim 100 de lei in Romania) pot fi efectuate fara introducerea codului PIN. Totusi, din motive de securitate, codul PIN poate fi solicitat ocazional si pentru cumparaturi mai mici de 100 de lei atunci cand valoarea cumulata a tranzactiilor contactless fara PIN depaseste 150 EUR sau echivalent.

In cazul tranzactiilor efectuate cu cardul, in functie de canalul de tranzactionare si de capacitatile tehnice ale terminalului utilizat, ai la dispozitie intre trei si cinci incercari de autentificare esuate consecutive pentru fiecare canal de comunicatie. Atingerea numarului maxim de incercari nereusite consecutive poate duce la blocarea temporara sau permanenta a tranzactionarii pe canalul de comunicatie respectiv. Exemple de incercari de autentificare esuate : introducerea unui cod PIN eronat sau introducerea unei parole dinamice gresite pentru tranzactiile online.

Acces la servicii noi

Datorita tehnologiei recente, ai optiunea de a utiliza servicii financiare noi si inovatoare oferite de alti prestatori de servicii de plata, altii decat banca. Aceasta inseamna, de ex., ca iti poti monitoriza finantele personale sau să faci cumparaturi online fara a avea un card de credit sau de debit. La fel ca bancile, acesti noi prestatori de servicii de plata trebuie sa fie autorizati si supravegheati si trebuie sa iti trateze datele în mod securizat.

Pentru tine:

Informare privind Directiva serviciilor de plata PSD2, tarife si comisioane, alte modificari contractuale

Contract cadru privind serviciile si produsele oferite de Alpha Bank Romania persoanelor fizice

Tarife si comisioane persoane fizice

Instaleaza acum noul Alpha Safe Access 2.0 si activeaza-ti noua metoda de autentificare si autorizare! Vezi aici tot ce trebuie sa stii si ce trebuie sa faci.

Pentru companie

Informare privind Directiva serviciilor de plata PSD2 

Informare privind Directiva serviciilor de plata PSD2 - engleza

Instaleaza acum noul Alpha Safe Access 2.0 si activeaza-ti noua metoda de autentificare si autorizare! Mai multe detalii aici cu pasii pe care trebuie sa ii parcurgi.

Portal dezvoltatori

Portalul de dezvoltare API PSD2 pentru furnizorii terti de servicii de initiere de plati si informatii de cont (TPP)

Directiva PSD2 a fost introdusa de ABE (Autoritatea bancara europeana) pentru a oferi o platforma ce va încuraja inovatia si concurenta in domeniul serviciilor de plati.

Această platforma defineste un cadru securizat pentru schimbul de date despre clienti si permite actorilor non-bancari, prestatori de servicii de informare cu privire la conturi, prestatorii de servicii de initiere a platii si prestatorii de servicii de plata care emit instrumente de plata pe baza de card, denumiti in continuare "TPP" (Third Party Providers) sa furnizeze servicii de initiere de plata si vizualizare a contului, sub rezerva acordului prealabil al clientului. Aceste schimburi de informatii între diferiti actori sunt realizate prin intermediul API (Interfete de programare a aplicatiilor).

In contextul implementarii acestei directive, Alpha Bank Romania propune prestatorilor de servicii TPP sa testeze aceste API-uri diferite, oferind un mediu de testare incepand cu data de 14 martie 2019.

Daca sunteti prestatori de servicii de informare cu privire la conturi sau prestatori de servicii de initiere a platii sau prestatori de servicii de plata care emit instrumente de plata pe baza de card (TPP), va rugam sa ne contactati pe platforma Alpha Bank API portal DEV disponibila la nivelul grupului Alpha Bank in limba engleza.

Pentru orice cereri de suport va rugam sa ne contactati pe email la apidevsupport@alphabank.ro

PSD2 Developer Portal for Third-Party Payment Initiation and Account Service Information Providers (TPP)

The PSD2 Directive was introduced by EBA (European Banking Authority) to provide a platform to encourage innovation and competition in the field of payment services.

This platform defines a secure framework for customer data sharing and allows non-bank actors, payment initiation service provider account information service providers and payment service providers issuing payment instruments based on a card (named TPPs– Third Party Providers) to provide payment initiation and account information services, subject to customer prior consent. These exchanges of information between different actors are done through API (Application Programming Interfaces).

In the context of implementing this directive, Alpha Bank Romania proposes to third-party providers (TPPs) to test these APIs by providing a test environment starting with March 14, 2019.

If you are a payment initiation service provider account information service providers and payment service providers issuing payment instruments based on a card (TPP), please contact us on our Alpha Bank group platform Alpha Bank API portal DEV available in English language.

For any support requests, please contact us by email at apidevsupport@alphabank.ro

 

Informari privind drepturile consumatorilor

Regasiti mai jos un material de informare pregatit de Comisia Europeana pentru informarea consumatorilor cu privire la drepturile pe care le au atunci cand efectueaza plati in Europa: