Colectia numismatica a Alpha Bank

 

  • expozitie monede
  • expozitie monede alpha bank
  • expozitie monede alpha bank la bnr
  • colectie numismatica alpha bank
  • colectia numismatica
  • monede

 

Expozitia Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb - Capodopere ale artei este organizata de Alpha Bank, in colaborare cu Muzeul Bancii Nationale a Romaniei, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare de la infiintarea colectiei sale numismatice.

 

Moneda permite conturarea identitatii istorice si culturale a unui popor, asa cum aceasta a fost reflectata intr-un anumit timp si spatiu. Aparuta in a doua jumatate a secolului al VIII-lea i.Hr., moneda a reprezentat principalul mijloc de tranzactionare, utilizarea ei facilitand schimburile comerciale cotidiene, asigurand plata functionarilor si a trupelor, mijlocind achitarea taxelor si inlesnind realizarea lucrarilor publice.

 

Expozitia isi propune sa prezinte istoria monedei si a utilizarii ei ca mijloc de comunicare si transmitere a mesajelor. Pe monede sunt redate instantanee ce surprind personaja si evenimente, transpuse in adevarate opere de arta, care reflecta geniul creator al autorilor si curentelor artistice din perioada in care acestea au circulat.

 

Colectia numismatica a Alpha Bank, in care se regasesc aproximativ 11.000 de piese antice, este considerata una dintre cele mai importante si mai complete de acest tip din lume.

 

1. Stater de argint emis de orașul Egina (Attica)

470/465 – 445/440 î.Hr.

In 1972, anul nasterii colectiei numismatice, Alpha Bank a primit un nou logo, care o reprezinta pana in ziua de astazi. Sursa de inspiratie pentru acest logo a fost staterul din argint din Egina, primul oras-stat din Grecia care a emis moneda in secolul al VI-lea i.Hr. Vezi mai mult

Iconografia specifica monedelor Eginei, de la inceputul si pana la finalul istoriei sale numismatice, este reprezentata de testoasa, initial de testoasa de apa, iar mai tarziu de testoasa de uscat. Pe reversul primelor monede emise de Egina este incizat un patrat neregulat, care de-a lungul timpului a capatat o forma din ce in ce mai regulata, compartimentat in cinci sectiuni. Reversul acestei monede a devenit logo-ul Alpha Bank.

2. Drahma de argint emisa de orasul Histria

4340 - 330 î.Hr.

Histria este prima colonie greceasca fondata pe coasta de vest a Marii Negre, fiind intemeiata in a doua jumatate a secolului al VII-lea i.Hr. de colonistii din Milet. A fost printre cele mai importante orase si centre comerciale ale Pontului Euxin. Spre finalul secolului al V-lea i.Hr., aici au fost batute monede din argint, in special drahme. Pe avers acestea au reprezentate doua capete, unul in pozitie normala, altul inversat, care ar putea fi identificate cu Dioscurii al caror cult era raspandit de-a lungul coastelor Pontului Euxin. Vezi mai mult

Conform unei teorii, cele doua capete inversate simbolizeaza cele doua guri de varsare ale Dunarii, despre care s-a crezut un timp ca se varsa atat in Pontul Euxin, cat si in Marea Adriatica. Pe revers este prezent un vultur de mare cu un delfin in gheare, o reprezentare deosebita, inspirata de mediul natural din jurul orasului si, in acelasi timp, o marturie despre activitatea maritima a locuitorilor acestei cetati.

3. Octobol de argint emis de orasul Callatis

350 - 281 î.Hr.

Colonia greceasca Callatis a fost intemeiata in secolul al VI-lea i.Hr. de metropola doriana Heraclea Pontica, la randul ei colonie a Megarei. Majoritatea surselor literare atesta originea megariana a orasului Callatis, care pare sa fi fost, inca de la inceput, un centru important atat pentru cultivarea granelor, cat si pentru o ampla activitate legata de negotul acestora. Callatis a inceput sa bata monede in a doua jumatate a secolului al IV-lea i.Hr., punand in circulatie piese din argint care il aveau reprezentat pe avers pe Hercule, iar pe revers armele acestuia: maciuca, arcul si tolba cu sageti. Vezi mai mult

Hercule era considerat fondatorul mitic si protectorul orasului, fapt care explica prezenta sa pe insemnele monetare. Totodata, cultivarea cerealelor, care a jucat un rol deosebit in dezvoltarea orasului, este ilustrata pe monede prin reprezentarea unui spic de grau.

4. Tetradrahma de argint emisa de Atena (Attica)

430 - 420 î.Hr.

In jurul anului 508 i.Hr., atunci cand Clistene a pus bazele reformelor sale democratice, atenienii au adoptat un nou tip pentru monedelor lor, care era menit sa serveasca drept model pana la incetarea producerii propriilor monede de argint, adica in secolul I i.Hr. Tetradrahmele ateniene erau numite „bufnite” (gr. glaukes), fapt confirmat si de sursele antice. Vezi mai mult

Modul in care sunt in care sunt redati ochii si cerceii zeitei, felul in care redate motivele vegetale de pe coiful acesteia, precum si reprezentarea bufnitei constituie criterii care ne permit astazi clasificarea cronologica a tetradrahmelor ateniene.

Click aici pentru mai multe monede

 

Jocul Colectia numismatica!

In cadrul evenimentului va fi lansat jocul "Colectia numismatica", ce poate fi accesat folosind codul QR de mai jos. Jocul este adresat copiilor si adultilor si are scopul de a testa memoria jucatorilor si, totodata, de a consolida cunostintele acestora in privinta personalitatilor istorice, a sporturilor si a figurilor mitologice.

Jocul este disponibil pe tableta, laptop/PC, smartphone. Pentru utilizarea pe smartphone recomandam vizualizarea pe orizontala (format landscape).

 

 

Acceseaza jocul

Informatii despre eveniment

Interval Vizitare Colectie: 22 septembrie 2023 -1 martie 2024

Programul muzeului este de luni pana vineri, iar orele de vizitare sunt 10, 12, 14 si 16.

Tururile ghidate in limba engleza sunt de la 12 si de la 16.

Grupurile de adulti sunt de maximum 20 persoane, iar cele de copii sunt de maximum 30, incepand cu clasa a 4-a.

Programarea vizitelor se efectueaza cu minimum 2 zile lucratoare inainte de data solicitata.

Mai multe detalii aici referitoare la programul de vizitare a muzeului, cu formularele de inscriere pentru adulti sau scolari.