Alpha Bank Romania sustine proiectul Observator Lyceum

Partener al proiectului Observator Lyceum, Alpha Bank Romania susține evoluția prin cultură.

Observator Lyceum este un program inițiat de revista Observator Cultural și Muzeul Național al Literaturii Române, din dorința de a încuraja lectura în rândul tinerilor şi de a aduce literatura română contemporană mai aproape de aceștia.

La evenimentele din cadrul Observator Lyceum participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.

La ediția din luna noiembrie invitată a fost Cristina Andrei, autoarea volumul „Matriarhat”, apărut în noua colecție a Editurii Nemira, „n’autor“, ce conține opt povestiri despre opt personaje feminine surprinse în diferite contexte din viața lor personală sau socială. Universul ficțional al Cristinei Andrei surprinde prin diversitatea tipologiilor umane, prin subtilitate narativă și prin capacitatea de a concentra, pe spații mici, povești de viață, portrete în mișcare ale unor oameni obișnuiți.

Cristina Andrei este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii Bucureşti, specializarea limba și literatura română – limba și literatura italiană. Pentru scurtă vreme a fost profesoară de limba şi literatura română, iar din 1990 până astăzi este redactor, realizator, producător de emisiuni culturale şi religioase în cadrul redacţiilor Cultural, Educaţie-Ştiinţă, Viaţă spirituală şi Religie ale postului public de televiziune, redactor-şef al Redacţiei Educaţie Ştiinţă (2006/2007), editor coordonator pe domeniile Educaţie, Copii, Tineret (2007/2008), Redactor – coordonator al transmisiilor directe realizate de TVR, în timpul vizitei SS Papa Ioan Paul al II-lea, reporter special pe perioada vizitei PF Teoctist, Patriarhul BOR, la Vatican. Printre emisiunile realizate de Cristina Andrei se numără Symposion, Studioul de literatură, Limba noastră, Confluenţe, Lumină din lumină, Ieşirea din cerc, Itinerarii spirituale, Răscruci, Via Sacra, Repere sacre, Între cer şi pământ, Chip şi asemănare, Sfinţi şi meserii, Transcendenţe, Tot ce contează e Cine voi fi, Universul Credinţei.

A debutat cu romanul „Abonatul nu poate fi contactat.”, apărut în octombrie 2014 la Editura Nemira și distins cu premiile pentru debut ale revistelor Observator cultural şi Accente. A fost prezentă în antologia de proză „Orașul”, cu nuvela „Zece ore” (Getstaalt Books, 2015), iar anul acesta, a publicat volumul de nuvele „Matriarhat”. Este, de asemenea, autoarea a șapte monografii găzduite de revista Mânăstiri Ortodoxe  (Nucet, Almaş, Coşuna, Celic Dere, Comana, Cotmeana, Crasna).

Printre premiile cu care a fost recompensată, amintim Premiul pentru originalitate „Mircea Giosanu“, al Fundaţiei Crescent, pentru filmul documentar Antim Ivireanul, o canonizare îndelung aşteptată (1992); Premiul APTR, în calitate de coordonator, împreună cu echipa redacţională, pentru cea mai bună transmisiune directă a anului, Vizita SS Ioan Paul al ll-lea, în România (1999); selecţie şi nominalizare la Marele Premiu al Festivalului de Film Documentar de la Ohrid, Macedonia, cu documentarul Chipuri sfinte din flăcări, dedicat artei emailului (2002); Menţiune specială la Festivalul de Film Documentar de la Aegialis, Amorgos, Grecia, cu filmul documentar Sus, pe colină, în aşteptarea lui Dumnezeu (Up on the Hill, Waiting for God). (2012); Premiul ll la Festivalul de Film Documentar Yperia, Amorgos, Grecia, cu filmul documentar Raiul de sub cer (The Haven Behind the Sky) (2013); Medalia „Corneliu Coposu“, a Fundaţiei „Corneliu Coposu“ pentru filmul Mărturii despre o viaţă exemplară – Corneliu Coposu (2014).

Proiecte similare

Vezi toate proiectele