Cu noile pachete de cont Alpha Bank ai libertatea sa alegi ce ti se potriveste
Alege cardul potrivit pentru libertate la cumparaturi
Alege creditul potrivit nevoilor tale
Asigura protectia ta financiara si a celor dragi
Alege solutia de economisire potrivita pentru tine
Valorifica din plin disponibilul tau de bani
Servicii bancare complete intr-un singur loc
Alege contul curent potrivit companiei tale
Pentru succesul afacerii tale
Pachet complex de asigurare
Solutii simple adaptate nevoilor companiei tale
Evolutie prin inovatie.
Evolutie prin flexibilitate.
Evolutie prin siguranta.
Evolutie prin inovatie. Evolutie prin flexibilitate.
Evolutie prin siguranta
Cu noile pachete de cont Alpha Bank ai libertatea sa alegi ce ti se potriveste.
Alpha Shop
Muzeul National Cotroceni si Alpha Bank Romania au organizat joi, 24 martie 2011, in Spatiile Medievale, vernisajul expozitiei "Theodor Aman, pictor si gravor".
Organizata in colaborare cu prestigioase institutii muzeale din Bucuresti si din tara: Muzeul Municipiului Bucuresti - Sectia Arta si Muzeul "Theodor Aman", Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane, Muzeul de Arta Craiova, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul National Brukenthal, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Complexul Muzeal National "Moldova", Iasi - Muzeul de Arta, Muzeul de Arta Brasov,expozitia este prilejuita de implinirea a 180 de ani de la nasterea marelui pictor si grafician.
Theodor Aman s-a nascut la 20 martie 1831, la Campulung-Muscel. A luat lectii de desen cu pictorul Constantin Lecca, la scoala Centrala din Craiova, dupa care, in 1850 a plecat la Paris. in capitala Frantei a studiat pictura la scoala de Arte Frumoase, sub indrumarea lui Michel Martin Drolling si Francois Edouard Picot. A revenit in tara in anul 1857, afirmandu-se deja ca o personalitate cunoscuta a penelului. Atelierul sau erau un loc monden ce atragea protipendada, fiind caracterizat de Al. Tzigara Samurca? ...ca singurul centru artistic in care se aduna elita bucuresteana a timpului. "Numele sau a ramas in istoria artei romanesti nu doar prin valoarea operelor semnate, ci si prin contributia avuta la intemeierea primei scoli de Belle-Arte de la Bucuresti (1864), al carui director si prim profesor de pictura a fost. Opera lui Theodor Aman a oscilat intre romantism, academism si impresionism, fara insa a exista o demarcatie stricta intre ele. in ceea ce priveste tematica abordata de Theodor Aman in lucrarile sale - pictura istorica, portretul, scenele orientale si de gen, peisajul, natura statica - toate aceste subiecte se regasesc in cadrul expozitiei, prin lucrari de o mare valoare patrimoniala.
Astfel, printre cele mai reprezentative compozitii inspirate de trecutul national, prezente pe simeza Muzeului National Cotroceni se numara: "Mihai Viteazul primind solii turci cu daruri din partea sultanului", "Unirea Principatelor", "Proclamarea Unirii (votul de la 24 ianuarie 18)", "Batalia cu facle a lui Vlad Tepes", "Batalia de la Plonin" etc.
Theodor Aman a fost si cel mai valoros portretist roman, realizand portrete atat ale unor personalitati istorice si politice, ale unor membri ai familiei sale, cat si o intreaga suita de chipuri a caror identitate s-a pierdut odata cu trecerea timpului. In expozitie se vor regasi binecunoscutele portrete ale lui "Tudor Vladimirescu" - 1879, "Alexandru Lapusneau", "Carol I" - 1874, "Portretul spatarului Mihail Cantacuzino", "Nicolae Racovita", "Ion Eliade Radulescu" - 1869, "Cezar Bolliac" - 1876 etc., alaturi de cele ale membrilor familiei artistului: "Pepica Aman" - 1856, "Portertul Aristiei Aman" - 1856, "Portretul lui Alexandru Aman" - 1856, "Ana Aman" - 1879, ca si un "Autoportret" etc.
Un alt subiect preferat al lui Th. Aman a fost cel oriental, ilustrat in expozitie prin lucrarile reprezentand odalisce si cadane: "Odalisca cu narghilea" - 1879, "Odalisca cu mandolina", "Odalisca cu margele", "Cadana cu fes", "Cadana" - 1872), alaturi de peisaje si naturi statice, care apar ca teme de sine statatoare in a doua parte a carierei maestrului, prezente deopotriva in cadrul expozitiei: ("Peisaj", "O vedere din Bughea", "Pe o banca in Cismigiu" - 1879, "Petrecere in gradina", "Corabii in portul Constanta", "Portita din gradina", "Pomiera cu cirese", "Natura statica cu cirese", "Cosul cu struguri", "Natura moarta cu liliac" - 1880).
Expozitia organizata la initiativa Muzeului National Cotroceni cuprinde un numar de peste 130 de lucrari (picturi, gravuri si desene), precum si un set de obiecte personale care au apartinut artistului - sigiliu cu iscalitura pictorului, cutie cu pensule, paleta si lauri oferita de elevii artistului cu dedicatia "Maestrului nostru Th. Aman de diua omastica 1891. Elevii scolei de Belle-Arte".
Potrivit istoricului de arta dr. Adrian Silvan Ionescu, care s-a aplecat asupra vietii si operei lui Theodor Aman: "de la intoarcerea sa in tara, in 1857, si pana la moartea survenita in august 1891, Theodor Aman a fost animatorul vietii artistice bucurestene. Iar, timp de mai bine de un deceniu, incepand din 1864, a fost cel mai bine cotat artist roman, cel mai des premiat si beneficiar al celor mai substantiale achizitii pentru pinacotecile din Bucuresti si Iasi. in multe privinte un inovator, admirabil pedagog, teoretician judicios, personalitate de factura renascentista prin multiplele sale pasiuni si aplicatii artistice, Theodor Aman a fost, prin excelenta, primul artist modern in tinuturile romanesti".
Vernisajul va fi urmat de un concert sustinut de Viniciu Moroianu - pian, Simina Croitoru - vioara, Clementina Ristea - pian, stefan Popov - bariton, Simona Neagu - soprana, Adina Cocargeanu - pian.
Programul cuprinde fragmente din repertoriul concertului dat in casa lui Theodor Aman la 28 februarie 1879, cu prilejul uneia dintre seratele muzicale pe care acesta le gazduia deseori (fiind un pasionat violoncelist si organizator de concerte de inalta tinuta in atelier) si anume: Giuseppe Verdi - arie din opera "Traviata", Wolfgang Amadeus Mozart, arii din operele "Nunta lui Figaro" si "Don Giovanni"; Henri Vieuxtemps - Fantezie, Johann Sebastian Bach - Fuga in la minor, Frederic Chopin - Studiu in do minor, Robert Schumann - "Pasarea profet" din "Scene de padure", op. 82.
Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 24 martie - 29 mai 2011, si va putea fi vizitata de marti pana duminica intre orele 9.30 - 17.30.
Vezi mai multe detalii despre campanie: www.muzeulcotroceni.ro