Centru media

    

Alpha Bank isi mareste participatia la capitalul bancii din Romania

12 septembrie 2002

Alpha Bank AE din Grecia a cumparat actiunile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare pe care aceasta din urma le detinea la Alpha Bank Romania, marindu-si astfel pachetul de control de la 85% la 95%. Tranzactia s-a realizat ca urmare a incheierii duratei Acordului prin care, initial, BERD participase la infiintarea bancii din Romania (pe atunci Banca Bucuresti) si este in deplina concordanta cu politicile ambelor institutii.

Alpha Bank, in particular, a mai cumparat pachetele minoritare din subsidiarele sale din tarile balcanice, achizitionand pachetul de actiuni de 100% atat la Alpha Bank Cipru, cat si in Kreditna Banka din Skopje, investitiile crescand astfel de la 85.6%, si respectiv 83.6%, cat erau in 2001. Acum banca a decis marirea investitiei din Romania, cu 10%, capitalurile proprii ale bancii urmand sa fie sporite cu alte 10 milioane de dolari, astfel incat pana la sfarsitul anului vor depasi suma de 52 de milioane de dolari. 


Participarea BERD in Alpha Bank Romania a fost una dintre primele tranzactii realizate de banca europeana in Romania, in 1993. Iesirea acestei banci, dupa o perioada de 10 ani de colaborare fructuoasa, este in concordanta cu politica ei de a iesi din firmele care au ajuns la maturitate, asa cum a fost cazul cu Alpha Bank Romania.


In prezent, actionariatul Alpha Bank Romania este reprezentat de Alpha Bank AE, cea mai mare banca a sectorului privat din Grecia, si Banca italiana Monte dei Paschi di Siena, una dintre cele mai mari banci din Italia.


Alpha Bank Romania a decis sa-si extinda selectiv operatiunile in sectorul retail, dezvoltand in acest sens o retea de 14 sucursale la care se vor adauga alte trei pana la sfarsitul anului 2002. In urmatorii trei ani banca va avea 25 de sucursale in intreaga tara. Activele bancii se ridica la 375 de milioane de dolari, iar portofoliul sau de credite in valuta reprezinta 8.17% din totalul creditelor in valuta oferite de bancile din Romania.

Alpha Bank AE, Alpha Bank Romania si BERD continua cooperarea lor de succes in diferite alte activitati, cum ar fi linia de credit de 10 milioane de Euro pentru finantarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii, pe care BERD a oferit-o Alpha Bank Romania.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele