Centru media

    

Alpha Bank Romania a inregistrat un nivel crescut al activelor si al investitiilor in 2002

11 februarie 2003

Alpha Bank Romania a inregistrat rezultate foarte bune in decursul anului 2002. Banca a continuat sa-si dezvolte portofoliul de clienti corporate, accentuand in acelasi timp politica sa de expansiune pe sectorul retail. 


Valoarea totala a activelor la sfarsitul anului 2002 a fost de 438 de milioane de dolari, cu 47% mai mare decat la sfarsitul anului 2001. Imprumuturile au inregistrat de asemenea o crestere semnificativa, ca o consecinta directa a politicii de sprijinire a afacerilor care mizeaza pe o dezvoltare calculata. Portofoliul de credite a crescut la valoarea totala de 264 de milioane de dolari, cu 33% mai mult decat in anul 2001, inregistrand in acelasi timp si un nivel foarte scazut al creditelor neperformante.


Valoarea totala a depozitelor clientilor a atins valoarea de 183 de milioane de dolari la sfarsitul anului 2002, cresterea inregistrata fiind de aproximativ 48%.


In decursul anului 2002, Alpha Bank Group – actionarul majoritar al ALPHA BANK Group Romania – si-a majorat cota detinuta prin achizitionarea unui pachet de actiuni de 10%, detinut anterior de BERD, si printr-o investitie suplimentara de 10 milioane de dolari. Ca o consecinta directa capitalul propriu al bancii a crescut cu 47% fata de nivelul anului 2001, atingand valoarea de 62,4 milioane de dolari.


Segmentul Corporate este in continuare un vector al progresului bancii, in timp ce segmentul de retail banking inregistreaza o crestere rapida.

Profitul bancii la sfarsitul anului 2002, inainte de aplicarea taxelor si a efectelor inflatiei, a atins valoarea de 13.4 milioane de dolari, nivel comparabil cu sfarsitul anului 2001.

Produsul de frunte al bancii a fost Alpha 810 Housing – creditul acordat pentru locuinte, fiind in acelasi timp primul si unul dintre cele mai bune de pe piata romaneasca. Mai mult de 1200 de persoane au obtinut astfel de credite, destinate achizitiei, constructiei si renovarii de locuinte. Produsul a fost imbunatatit prin includerea unei asigurari de viata, accelerarea procesului de procesare a documentelor si introducerea sistemului de calcul al ratelor, toate acestea conducand la o crestere de 25 % a vanzarilor lunare la acest produs.


Numarul de carduri emise a inregistrat o crestere de 200% fata de anul 2001. Pana la finele anului 2002, Alpha Bank Romania a emis un numar de 18.000 de carduri Visa Classic si Visa Electron. Cardurile pot fi folosite atat in Romania cat si in strainatate si prezinta o serie de facilitati cum ar fi: efectuarea de plati pe Internet si un plafon ridicat de retragere la terminalele ATM ale bancilor. Banca va lansa in acest an facilitati noi de creditare prin intermediul cardurilor si va imbunatatii in acelasi timp conditiile cardurilor destinate salariatilor din companiile cliente.


Creditele pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii au fost lansate la inceputul lunii februarie 2002, ulterior semnarii unui acord in acest sens cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Mai mult de 100 de IMM-uri au beneficiat de imprumuturi care au atins valoarea de peste 4 milioane de dolari.


Valoarea investitiilor destinate extinderii retelei de sucursale a atins suma de 2,6 milioane de dolari, cu o crestere de aproape 50% fata de finele anului 2001. Ritmul investitiilor va fi mentinut si pentru anul in curs, accentul punandu-se pe modernizarea sistemelor si conexiunilor on-line pe de o parte, si imbunatatirea continua a conectarii cu sediul central din Atena, pe de alta parte.


Alpha Bank Romania a inaugurat in 2002 noi sucursale in Bucuresti, Pitesti, Ploiesti si Portul Constanta. In acest an vor fi deschise alte 4 sucursale pana in luna iulie. Deschiderea de noi sucursale va fi coordonata cu lansarea de noi produse, incluzand aici si produsele companiilor membre ale Grupului.

"Am avut rezultate bune in decursul anului 2002, inregistrand de asemenea un nivel crescut al investitiilor in Romania.”

Ultimele stiri

Vezi toate articolele