Centru media

    

Alpha Bank va creste sprijinul acordat intreprinzatorilor din Romania

07 octombrie 2003

Peste 200 de intreprinzatori din Romania au beneficiat de creditul in valoare de 10 milioane de euro, acordat de BERD pentru Alpha Bank Romania, in 2001 – iar acum, alte sute de intreprinzatori vor benficia de aceleasi oportunitat
 

Alpha Bank va creste sprijinul acordat intreprinzatorilor din Romania cu o noua linie de credit de 10 milioane euro din partea BERD, in cadrul Facilitatii de Finantare pentru IMM-uri a Uniunii Europene.


Peste 200 de intreprinzatori din Romania au beneficiat de creditul in valoare de 10 milioane de euro, acordat de BERD pentru Alpha Bank Romania, in 2001 – iar acum, alte sute de intreprinzatori vor benficia de aceleasi oportunitati, datorita unei noi linii de credit in valoare de 10 milioane euro acordata Alpha Bank Romania.


Acest noua linie de credit este insotita de un program de asistenta tehnica, valorand 1 milion de euro, precum si de asistenta financiara suplimentara din partea Uniunii Europene, el adaugandu-se celor peste 1.8 milioane de euro, acordate in cadrul primei linii de credit, pentru a sprijini in continuare formarea personalului si punerea in practica cu succes a liniei de credit. Aceste sume fac parte din Facilitatea de Finantare pentru IMM-uri a Uniunii Europene, un program al Comisiei Europene, in cooperare cu BERD, avand ca obiectiv promovarea cresterii si dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in tarile candidate pentru aderarea la UE. BERD a alocat 700 milioane de euro acestei facilitati, din care 495 au fost deja utilizate de catre bancile si companiile de leasing locale pentru circa 19 000 de imprumuturi si acorduri de leasing. 

Dna Hildegard Gacek, Directorul pentru Romania din cadrul BERD si Seful Biroului BERD de la Bucuresti, a declarat ca succesul primei linii de credit indica angajamentul ferm al Alpha Bank pentru sprijinirea intreprinzatorilor din Romania. Economia Romaniei a crescut cu 4,2% in 2002, si pentru ca aceasta crestere economica sa fie sustenabila este esentiala consolidarea intregului sector IMM din tara, a adaugat dna Gacek.

Alpha Bank, una din bancile comerciale private din Romania, este interesata, in mod activ, sa-si extinda serviciile destinate dezvoltarii IMM-urilor. BERD si Alpha Bank au cooperat strans, incepand cu 1995, si au efectuat investitii in mai multe tari din Europea de Sud-Est. Dl Eleftherios Ioannou, Presedinte Alpha Bank Romania, a declarat: "Sectorul IMM se afla in centrul strategiei de retail a Alpha Bank. Am furnizat sprijin financiar la peste 200 de intrepinzatori, prin intermediul imprumuturilor si al altor facilitati, precum contractele de leasing sau de asigurare. Grupul Alpha Bank este alaturi, in mod ferm, de clientii sai din Romania si va continua sa le ofere servicii de aceasi calitate. Am cooperat cu succes cu BERD, timp de mai multi ani, si suntem mandri ca suntem parteneri in sprijinirea sectorului IMM din Romania." 


De la lansarea sa in 1999, Comisia Europeana a alocat Facilitatii de Finantare pentru IMM-uri 130 milioane de euro, pentru asistenta tehnica si grant-uri. Dl Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a declarat ca sprijinul pentru sectorul IMM este si va continua sa fie, in viitorul apropiat, desosebit de important. Economia Romaniei are nevoie de crestere economica sustenabila, iar IMM-urile reprezinta un factor esentail pentru progresul economic, a adaugat Dl Scheele.


Facilitatea a fost lansata in cadrul Programului Phare – principalul instrument al Uniunii Europene de cooperare tehnica si financiara cu tarile candidate la aderare -, in cooperare cu BERD, pentru a sprijini cresterea si dezvoltarea IMM-urilor prin facilitarea accesului la credite, leasing si finantari de capital din partea intermediarilor financiari locali. Bugetul alocat in cadrul Programului Phare, pentru perioada 2000-2006, este de aproximativ 1.5 milioane euro pe an.


BERD este cel mai important investitor international din Romania, cu un protofoliu de angajamente ce depasesc 2 miliarde de euro. 

 

Ultimele stiri

Vezi toate articolele