Centru media

    

Alpha Bank Romania - prima banca ce a relaxat conditiile de creditare pentru persoane fizice prin validarea noilor norme de creditare de catre BNR

08 mai 2007

Prin validarea de catre BNR a noilor norme de creditare propuse de Alpha Bank, incepand cu data de 14 mai a.c. vor intra in vigoare ajustari ce tin cont atat de dinamica pietei cat si de profilul de risc al clientului.

Noile norme de creditare Alpha Bank prevad doua modificari foarte importante pentru clienti: reducerea avansului minim solicitat la acordarea creditelor imobiliare / ipotecare Alpha Housing precum si cresterea gradului de inndatorare.

"Alpha Bank a initiat si sustinut in timp o directie inovatoare in ceea ce priveste politica sa de creditare, bazandu-se inca de la inceput pe implementarea sistemelor de punctaj (score card) pentru creditarea persoanelor fizice. Ne face placere sa anuntam 2 dintre masurile importante prevazute de noile norme propuse de banca si validate de BNR: reducerea avansului standard de la 25% la 15% pentru creditele Alpha Housing si cresterea de pana la 65% a gradului maxim de indatorare acceptat de banca pentru oricare dintre creditele oferite" precizeaza Presedintele Executiv al Alpha Bank, domnul Sergiu Bogdan Oprescu.

Astfel, banca nu va mai solicita avans de 25% pentru creditele imobiliare / ipotecare Alpha Housing. Noile norme de creditare prevad un avans standard de 15%, cu posibilitatea de a fi redus si mai mult, in functie de valoarea tranzactiei si a garantiilor imobiliare.

O a doua ajustare importanta pentru clientii nostri se refera la gradul maxim de indatorare care, in functie de clasa de risc si de venitul lunar al solicitantului sau familiei acestuia, creste pana la 65%, indiferent de tipul creditului solicitat - nevoi personale - Alpha 4All si Alpha Open, credite de consum de tip Alpha Auto si Alpha Journey, sau imobiliare / ipotecare Alpha Housing.

Ca exemplu, un client doreste sa imprumute o anumita suma de bani printr-un credit de nevoi personale, Alpha Open. Tinand cont de gradul maxim de indatorare - acum de 65% pentru venituri de peste 1500 euro (echivalent lei) si 55% pentru toti ceilalti solicitanti, clientul al carui venit net pe familie este de 5,250 lei se va putea indatora lunar (rata lunara maxima) cu suma de 2,935 lei - aproape dublu - in comparatie cu o rata lunara maxima de 1,575 lei acceptata pana acum, cand aceasta nu putea depasi un maxim de 40% din venitul lunar net. 

Tinand cont de solicitarea BNR pentru determinarea gradului maxim de indatorare a clientului, Alpha Bank ia in calcul un nivel al cheltuielilor de subzistenta asimilate cosului minim lunar in valoare de 735 lei pentru o familie de 3 persoane. Aceasta masura va afecta in principal solicitantii de credite ale caror salarii se situeaza sub media pe economie.

Alpha Bank a lansat primul creditul ipotecar / imobiliar in Romania in anul 2001, deschizand astfel o noua piata, acoperind nevoile latente si imprimand o noua directie in ceea ce priveste oferta bancara adresata clientilor persoane fizice.
Alpha Housing este unul dintre produsele de succes ale bancii, la sfarsitul lunii decembrie a anului 2006 creditele ipotecare acordate de banca inregistrand o crestere cu 95% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

 

Ultimele stiri

Vezi toate articolele