Centru media

    

Emisiunea de drepturi a fost subscrisa complet de catre investitori privati

03 iunie 2013

Alpha Bank S.A. ("Banca") anunta finalizarea cu succes a emisiunii de drepturi in valoare de 457,1 milioane Euro ("Emisiunea de drepturi") anuntata pe 1 mai 2013, prin subscrierea in totalitate a ofertei, precum si prin participarea investitorilor institutionali si a altor investitori calificati in cadrul unui plasament privat in valoare de 92,9 milioane euro.

Ca atare, Alpha Bank este prima dintre bancile elene, care indeplineste cu succes conditiile planului de recapitalizare. Prin contributia sectorului privat, Alpha Bank a strans mai mult de 10% din recapitalizarea totala in valoare de 4,571 miliarde Euro. Emisiunea de drepturi a fost garantata in totalitate de un sindicat international format din banci de investitii.

Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii, domnul Yannis S. Costopoulos, a declarat:

"Suntem incantati sa fim prima banca elena care indeplineste cu succes cerinta de a atrage contributia sectorului privat in contextul procesului de recapitalizare a sectorului bancar elen. Recapitalizarea Alpha Bank este un vot de incredere in perspectivele sistemul bancar elen si a economiei Greciei in general, deschizand calea revenirii pe pietele internationale. Acest succes este sustinut si de faptul ca emisiunea de obligatiuni si plasamentul privat au atras cereri semnificative din partea investitorilor internationali, reiterand increderea acestora prin investitiile facute in oferta noastra, intr-un moment special pentru Grecia. Prin incheierea acestei tranzactii Alpha Bank isi pastreaza caracterul privat in concordanta cu strategia sa, de a ramane un punct de referinta al sectorului bancar elen."

Subscrierea emisiunii de drepturi de catre investitorii care isi exercita dreptul de pre-emptiune si drepturile de suprasubscriere a depasit 165%, confirmand cererea puternica pe baza conditiilor stabilite de Banca la inceputul majorarii de capital social. Pentru fiecare noua actiune, fiecare investitor din sectorul privat, care a participat la cresterea capitalului social cu plata in numerar va primi un "warrant" care va include dreptul de a achizitiona cel putin 7,31 noi actiuni ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara ("FESF").

 

In detaliu, caracteristicile ofertei au fost urmatoarele:

  1. Emisiunea de drepturi convertibile in actiuni face parte din procesul de majorare a capitalului social aprobat in data de 16 Aprilie 2013 de catre actionari in Adunarea Generala Extraordinara si in baza deciziei ("aprobarea majorarii capitalului social") Comitetul Executiv din data de 30 Aprilie 2013; pe langa emisiunea de drepturi, majorarea capitalului social a fost efectuata prin atragerea unui plasament privat, cat si prin contributia Fondului Elen de Stabilitate Financiara prin instrumente financiare emise de catre Fondul European de Stabilitate Financiara.

 

  1. Emisiunea de drepturi a fost derulata in perioada 17 - 31 Mai 2013, in Grecia prin intermediul unei oferte publice si in afara Greciei prin intermediul unei oferte adresate investitorilor institutionali. Cererea, rezultata atat din partea investitorilor cu drept de pre-emptiune, cat si a altor investitori, a atins nivelul de 1.721.786.857 actiuni, reprezentand 165,7% din instrumentele oferite in cadrul ofertei. Investitorii cu drept de pre-emptiune au subscris 1.001.311.756 actiuni noi, reprezentand un grad de subscriere de 96,4%, iar ceilalti investitori au subscris 720.093.991 actiuni. In cadrul procesului de alocare, 1.001.311.756 actiuni noi au fost distribuite investitorilor cu drept de pre-emptiune, iar celorlalti investitori le-au fost alocate 37.551.880 actiuni noi. Valoarea totala a ofertei a fost de 457,1 milioane euro, oferta fiind subscrisa in totalitate. In cadrul procesului de alocare, investitorii fara drept de pre-emptiunie vor primi o actiune noua pentru fiecare 19,1760 actiuni subscrise.

 

  1. Fondului Elen de Stabilitate Financiara va subscrie 9.138.636.364 actiuni noi in cadrul procesului de majorare a capitalului social. Ulterior finalizarii tuturor demersurilor si procedurior specifice unei astfel de operatiuni valoarea totala a capitalul atras va fi de 4,571 miliarde euro.

 

  1. Ulterior incheierii procesului de majorare a capitalului social, capitalul social al bancii va atinge suma de 4.216.871.803,60 euro, divizat in 10.922.906.012 actiuni cu o valoare nominala de 0,3 euro per actiune si 200.000.000 de actiuni preferentiale cu o valoare nominala de 4,70 euro per actiune.

 

  1. Instrumentele emise in cadrul operatiunii de majorare a capitalului social vor fi inregistrate in numele investitorilor indreptatiti in forma dematerializata prin creditarea conturilor de investitii deschise in sistemul "Dematerialised Securities System of the Helenic Exchanges" in numele acestora. Data la care instrumentele emise vor fi inregistrate in contul investitorilor, precum si data incepand cu care acestea vor putea fi tranzactionate pe Bursa din Atena vor fi comunicate de catre Banca atat conform legislatiei in vigoare, cat si conform calendarului prezentat in Suplimentul Prospectului de Emisiune.

 

Ultimele stiri

Vezi toate articolele