Centru media

    

Rezumatul rezultatelor Alpha Bank Romania pentru anul 2023: performanta comerciala si financiara solida

08 martie 2024

Alpha Bank Romania

In anul 2023, Alpha Bank Romania a continuat sa se adapteze provocarilor si schimbarilor aparute in mediul macroeconomic. Clientii bancii au continuat sa beneficieze de siguranta, flexibilitate si avantajele proceselor de transformare digitala.

  • Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a ajuns la 3.2 miliarde de euro expunere neta, reprezentand o crestere de 9% fata de anul precedent, in timp ce depozitele clientilor au depasit 3.5 miliarde de euro, in crestere cu aproximativ 18% fata de anul anterior;
  • Profitul net a ajuns la aproximativ  38 milioane de euro, reflectand atat o performanta comerciala remarcabila, cat si o administrare eficienta a riscurilor;
  • Capitalizarea si lichiditatea s-au mentinut la niveluri ridicate, peste cerintele impuse de reglementarile specifice industriei bancare.

In 2023, Alpha Bank Romania a continuat sa sprijine activ dezvoltarea mediului de afaceri local.

Pe segmentul Corporate Banking, Alpha Bank Romania a inregistrat o crestere de  22% a portofoliului de credite atat prin dezvoltarea relatiilor de afaceri cu companii lideri de piata in sectoarele lor de activitate, cat si prin sprijinirea industriilor si a sectoarelor cheie ale economiei locale.

Banca si-a intensificat prezenta pe segmentul creditelor sindicalizate atat ca participant, cat si ca aranjor in sectoare diverse, cum ar fi: energie, productie, agribusiness, logistica sau real estate.

In cursul anului 2023, Alpha Bank Romania a incheiat un parteneriat cu Fondul European de Investitii (FEI) cu scopul de a actiona ca intermediar financiar in cadrul componentelor Competitivitate si Sustenabilitate ale Programului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Totodata, banca s-a alaturat celor trei noi programe nationale lansate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT), menite sa stimuleze infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in Romania.

In anul 2023, a fost finalizata cu succes si faza a doua a proiectului transformational "Retail Digital Onboarding". Astfel, clientii persoane fizice au posibilitatea de a accesa credite de nevoi personale prin intermediul platformei disponibile pe site-ul bancii: www.alphabank.ro.

Tot in aria digitalizarii, banca a pus la dispozitia clientilor sai sistemul de plati instant, oferit de Transfond. Serviciul este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7, faciliteaza plati sub 50.000 RON si se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si companiilor.

In cursul anului, banca a continuat sa investeasca in infrastructura de servicii oferite clientilor premium, extinzand reteaua de centre GOLD pana la 30 de locatii. Clientii apartinand acestui segment beneficiaza de acces la pietele locale si internationale de capital, fonduri mutuale, depozite la termen, carduri premium si asigurari, toate oferite de catre personal calificat dedicat.

Anul 2023 a marcat totodata rezultate deosebite in istoria de 30 de ani a Alpha Bank Romania:

  • Volumul de noi credite IMM a crescut cu 22%, portofoliul de credite IMM avansand astfel cu 25% fata de finalul anului 2022;
  • Volumul de noi credite de consum a crescut cu 12%, portofoliul de credite de consum avansand astfel cu 4% fata de finalul anului 2022; 
  • Volumul tranzactiilor initiate de comercianti si procesate prin solutiile de acceptare ale bancii a crescut cu 27% fata de anul precedent, cu contributii solide ale fiecarui tip de terminal: POS traditional, Alpha PhonePOS si solutii de tip e-commerce.

Alpha Bank Romania a continuat sa sprijine cultura si educatia financiara, prin parteneriatele cu Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), CFA Romania, universitati si facultati din domeniul economic.

Totodata, in luna septembrie 2023, Alpha Bank Romania a inaugurat expozitia “Cele doua fete ale monedei. Mijloace de schimb - Capodopere ale artei”, gazduita de Muzeul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). A fost pentru prima oara cand Colectia numismatica Alpha Bank, una dintre cele mai importante colectii de monede antice din lume, a calatorit in afara granitelor Greciei.

Rezultatele financiare

La finalul anului 2023, portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a ajuns la 3.2  miliarde de euro expunere neta, realizand o  crestere de 9% fata de anul precedent, in timp ce depozitele clientilor au depasit 3.5 miliarde de euro, in crestere cu aproximativ 18% fata de anul anterior.

Activele totale ale bancii au depasit 4.7 miliarde euro, crescand cu 11%, fata de anul trecut.

Profitul net s-a situat la aproximativ 38 milioane de euro, reflectand atat o performanta comerciala remarcabila, cat si o administrare eficienta a costurilor si riscurilor.

 

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit, Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de 30 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, in 2019 a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania, dupa ce in 2001 a fost prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte.

 

Ultimele stiri

Vezi toate articolele