Centru media

    

Recomandari pentru evitarea tentativelor de frauda online

20 noiembrie 2023

Recomandari pentru evitarea tentativelor de frauda online

Alpha Bank Romania continua campania de constientizare si combatere a tentativelor de frauda cibernetica, incurajand consumatorii sa fie vigilenti pentru a evita atacurile de phishing sau a fraudelor de tip invest scam, care garanteaza imbogatirea peste noapte prin diverse investitii, fie cumparare de actiuni, fie cumparare de cripto-active.

“Internetul este un loc fantastic, care ne aduce la un click distanta absolut orice avem nevoie. Investitiile online pot fi o oportunitate excelenta, dar exista si pericole ascunse. Phishingul si schemele de investitii frauduloase sunt precum capcanele digitale, scheme de frauda ingenioase concepute sa va atraga. De aceea, siguranta informatiilor personale si financiare trebuie sa ramana o prioritate absoluta, mai ales in aceste situatii. Verificati intotdeauna sursa si autenticitatea investitiei. Amintiti-va ca ofertele si profiturile prea bune pentru a fi adevarate sunt, de obicei, exact asta – prea bune pentru a fi adevarate. Investiti doar in platforme de incredere si educati-va cu privire la modul in care functioneaza tranzactiile online pentru a va proteja economiile”, a declarat Florin Branici, Director Digital Banking si Canale Alternative, Alpha Bank Romania.

Fii vigilent cand ti se garanteaza castiguri fabuloase si reduceri incredibile:

 • Oportunitati de castig garantat din investitii financiare (criptomonede, metale pretioase, actiuni la diverse companii sau alte active).
 • Castigarea unor concursuri la care nu ai participat sau livrarea unor comenzi pe care nu le-ai facut.
 • Reduceri fabuloase de 80% - 95% la produse care in mod normal sunt foarte scumpe.

Recomandari pentru protejarea informatiilor personale si bancare:

 • Ignora ofertele care promit imbogatire rapida sau castiguri usoare si nu accesa link-urile de pe platformele de socializare care promit castiguri mari de bani intr-un termen scurt de timp.
 • Verifica link-urile: de cele mai multe ori contin o adresa falsa, nu contin sintagma securizata "https" la inceputul adresei, ci doar "http". Nu descarca fisiere din mesaje nesolicitate, deoarece acestea ar putea contine virusi de tip malware.
 • Daca cineva pretinde ca este de la o institutie financiara sau guvernamentala, solicita sa iti furnizeze detalii de contact oficiale si apoi verifica-le.
 • Nu oferi informatii personale si bancare precum PIN, data expirarii, codul CVV2/CVC, parole, ori coduri de securitate. Pentru a incasa bani este necesar doar codul IBAN.            
 • Utilizeaza autentificarea multi-factor oriunde este disponibila si in special pentru conturile bancare si email. Aceasta masura iti asigura un nivel suplimentar de protectie.             
 • Cumpara doar din surse de incredere. Evita reclamele cu reduceri incredibile de pe retelele sociale care de cele mai multe ori duc catre website-uri "fantoma" create cu scopul de a fura datele de acces la conturile bancare.
 • Ignora cererile urgente. Tentativele de frauda sunt adesea bazate pe presiune pentru a obtine informatii. Daca primesti un mesaj sau un apel care cere o actiune imediata sau chiar amenintari, fii sceptic si cauta confirmari.
 • Nu oferi acces la dispozitivele tale. Instaleaza aplicatii pe telefon/calculator doar din surse oficiale si nu instala aplicatii care ofera acces la distanta la cererea altor persoane.

Ce trebuie sa faci in cazul in care crezi ca esti victima unei fraude online?

 • Blocheaza imediat cardul din aplicatia de online banking sau apeleaza numarul de telefon de pe spatele cardului;
 • Schimba imediat parolele pentru aplicatiile si conturile online de pe un alt dispozitiv decat cel care a devenit vulnerabil;
 • Scaneaza dispozitivul vulnerabil cu un antivirus pentru a depista o posibila prezenta a unui software malitios;
 • Raporteaza problema catre banca si/sau organizatia din partea careia ai fost contactat.

Pentru mai multe informatii si recomandari pentru protejarea impotriva fraudelor cibernetice, acceseaza Securitate Online (alphabank.ro).

 

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit, Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Cu o prezenta nationala de aproape 30 de ani, banca ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ. Este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, in 2019 a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania, dupa ce in 2001 a fost prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte. Pentru mai multe informatii despre Alpha Bank Romania: https://www.alphabank.ro.

 

Ultimele stiri

Vezi toate articolele