Centru media

    

BNR si Alpha Bank Romania organizeaza expozitia Cele doua fete ale monedei. Mijloace de schimb - Capodopere ale artei

21 septembrie 2023

Colectia numismatica Alpha Bank

Banca Nationala a Romaniei si Alpha Bank Romania organizeaza, in perioada 22 septembrie 2023 – 1 martie 2024, expozitia “Cele doua fete ale monedei. Mijloace de schimb - Capodopere ale artei”. Este pentru prima oara cand Colectia numismatica Alpha Bank, una dintre cele mai importante colectii de monede antice din lume, calatoreste in afara granitelor Greciei si prima expozitie cu participare internationala organizata in cadrul Muzeului BNR.

Evenimentul expozitional subliniaza importanta istorica si culturala a monedelor si rolul acestora in comunicare si in educatie financiara, marcand totodata 50 de ani de la infiintarea Colectiei numismatice Alpha Bank.

Prin intermediul celor 100 de piese gazduite de Muzeul BNR, vizitatorii expozitiei vor putea face o calatorie imaginara in lumea Greciei antice si a mitologiei grecesti. Adevarate opere de arta, monedele prezinta personalitati si evenimente istorice sau intreceri sportive ilustrand cultura si civilizatia elena si modul cum aceasta a influentat intreaga cultura europeana.

“Prin organizarea expozitiei Cele doua fete ale monedei: Mijloace de tranzactionare – Capodopere de arta, Banca Nationala a Romaniei are bucuria sa gazduiasca in cadrul muzeului sau, timp de o jumatate de an, unele dintre cele mai rare si valoroase monede ale omenirii, care fac parte din colectia numismatica detinuta de Alpha Bank, considerata de catre specialisti a fi una dintre colectiile de monede antice cele mai importante din lume. Astazi suntem obisnuiti sa privim banii doar din perspectiva utilitatii lor imediate, lucru firesc intr-o societate si intr-un timp in care transformarile sunt aproape cotidiene si in care totul se intampla cu rapiditate. Dar lucrurile nu au stat mereu asa. Au existat epoci istorice in care moneda a fost unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare. Greu sau, poate, imposibil de crezut pentru unii, mica piesa din metal a indeplinit in Antichitate un rol comparabil cu cel al retelelor sociale de astazi”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

“Expozitia aduce in fata publicului larg din Romania cele mai importante monede ale Colectiei numismatice Alpha Bank, una dintre cele mai valoroase din lume. Suntem incantati sa facem cunoscute vizitatorilor povestile primelor monede emise vreodata si onorati sa colaboram cu Banca Nationala a Romaniei in cadrul acestui proiect care subliniaza importanta istorica a monedelor si a protejarii patrimoniului cultural. Este un demers educational pentru toate varstele, care aminteste, de asemenea, legaturile economice si culturale dintre Grecia si Romania si evolutia relatiilor comerciale de-a lungul timpului. Speram ca pentru copii va fi o incursiune inedita in istoria monedelor si o oportunitate de a invata despre rolul banilor in decursul timpului in societatile umane”, a declarat Sergiu Oprescu, Presedinte Executiv al Alpha Bank Romania si Director General al Retelei Internationale Alpha Bank Group.

„Colectia numismatica Alpha Bank este mandra sa prezinte in Romania prima sa expozitie in afara Greciei, cu o colectie de 100 de monede de o importanta istorica deosebita. Co-organizata de Alpha Bank Romania si Banca Nationala a Romaniei, expozitia „Cele doua fete ale monedei” se concentreaza pe doua interpretari ale monedei: moneda ca mijloc de tranzactionare si ca o capodopera de arta. Ca mijloc de tranzactionare, moneda a aparut pentru prima data in a doua jumatate a secolului al VII-lea i.Hr., pentru a facilita schimburile comerciale cotidiene dintr-o anumita zona geografica, asigurand plata functionarilor si a trupelor, mijlocind achitarea taxelor si inlesnind realizarea lucrarilor publice. Moneda a functionat, de asemenea, ca o forma de transmitere a mesajelor politice, permitand, in principal conducatorilor, sa-si etaleze puterea, precum si oraselor-stat sa-si confirme independenta si autonomia. In acelasi timp, moneda este o opera de arta, reflectand talentul creativ al gravorilor si curentele artistice specifice perioadei in care au fost realizate. Grecii au fost primii care au redat adevarate povesti pe micile discuri din metal, elementele artistice prezente pe flanurile monetare transformand aceste obiecte cu rol practic in veritabile opere de arta. Monedele redau momente din mitologia greaca, personalitati sau evenimente ale istoriei, in special din epoca elenistica, dupa cum mai tarziu vor avea reprezentate pe ele personalitati si evenimente ale istoriei romane si bizantine”, a spus Dr. Dimitra Tsangari, curatorul Colectiei numismatice Alpha Bank.

Pentru prima data in Romania, publicul va putea admira una dintre primele monede emise vreodata, o hekta, realizata din electrum, un aliaj natural din aur si argint, batuta in Asia Mica - Ionia sau Lidia - intre 630 si 600 i.Hr. Totodata, expozitia prezinta primele monede grecesti batute in Aegina, monede folosite in tranzactii internationale, cum sunt tetradrahmele Atenei cu bufnita pe revers si cele de tip Alexandru cel Mare sau monede din Callatis si din Histria. Acceseaza pagina dedicata Colectiei numismatice a Alpha Bank si programul de vizitare.

Expozitia are, de asemenea, o sectiune dedicata persoanelor cu deficiente de vedere, care prezinta 10 monede rare din cadrul colectiei si povestea acestora in limbaj Braille.

Colectia numismatica Alpha Bank numara aproximativ 11.000 de monede antice si este considerata una dintre cele mai valoroase din lume.

 

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit, Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Cu o prezenta nationala de aproape 30 de ani, banca ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ. Este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, in 2019 a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania, dupa ce in 2001 a fost prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte. Pentru mai multe informatii despre Alpha Bank Romania: https://www.alphabank.ro.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele