Centru media

    

Recomandari pentru cumparaturi online in siguranta, in sezonul estival

13 iunie 2023

Recomandari pentru cumparaturi online in siguranta

Odata cu inceperea sezonului estival, Alpha Bank Romania readuce in atentia consumatorilor importanta protejarii impotriva fraudelor cibernetice in timpul cumparaturilor online.

Alpha Bank Romania este permanent preocupata de asigurarea securitatii clientilor sai in mediul online si continua campania de constientizare si combatere a tentativelor de frauda cibernetica, incurajand consumatorii sa fie vigilenti pentru a evita fraudele asociate cumparaturilor pentru vacanta.

“Pe masura ce digitalul face parte din ce in ce mai mult din viata noastra, trebuie sa fim constienti de importanta protejarii datelor personale si financiare, chiar si cand este vorba de vacanta. Le recomandam clientilor nostri sa urmeze regulile de securitate cibernetica atunci cand isi organizeaza vacanta si achizitioneaza online pachete turistice, bilete de avion sau fac rezervari pentru cazare sau alte servicii. Sa faca acest lucru numai de pe website-uri verificate si sa isi activeze elementele de verificare biometrica pentru platile online cu cardul. Hackerii nu iau vacanta, dimpotriva, in sezonul estival activitatea infractorilor cibernetici se intensifica”, a declarat Florin Branici, Director Digital Banking si Canale Alternative, Alpha Bank Romania.

Recomandari pentru a-ti proteja informatiile personale si bancare:

 • Autentifica tranzactiile efectuate cu cardul pe website-urile comerciantilor folosind aplicatia pentru smartphone care utilizeaza elementele biometrice (amprenta sau recunoastere faciala).
 • Utilizeaza serviciul de notificari prin SMS din pachetul tau de cont curent ca masura suplimentara de control si confirmare a tranzactiilor din contul tau.
 • Nu divulga nicio informatie sensibila! Nu te lasa pacalit de oferte prea bune ca sa fie adevarate, care de cele mai multe ori duc catre website-uri "fantoma" create cu scopul de a fura datele de acces la conturile bancare.
 • Comunica cu banca doar prin canalele oficiale: website-ul bancii, aplicatiile pentru smartphone descarcate din magazinele App Store si Google Play si numarul de telefon dedicat. Bancile nu solicita date personale sau bancare prin social media, mesagerie sau email.
 • Fii precaut in fata mesajelor alarmiste! O banca nu trimite niciodata un mesaj prin care iti solicita sa accesezi urgent un link pentru a evita blocarea contului/ cardului.
 • Nu oferi datele cardului (PIN, data expirarii, codul CVV2/CVC) pentru a primi bani. Pentru incasare este necesar doar codul IBAN.
 • Ai primit un email in legatura cu o comanda despre care nu stii sau despre o rezervare pentru cazare pe care nu ai facut-o? Ignora-l sau contacteaza compania pentru detalii.

Ce trebuie sa faci in cazul in care crezi ca esti victima unei fraude online?

 • Blocheaza imediat cardul din aplicatia de online banking sau apeleaza numarul de telefon de pe spatele cardului;
 • Schimba imediat parolele pentru aplicatiile si conturile online de pe un alt dispozitiv decât cel care a devenit vulnerabil;
 • Scaneaza dispozitivul vulnerabil cu un antivirus pentru a depista o posibila prezenta a unui software malitios;
 • Raporteaza problema catre banca si/sau organizatia din partea careia ai fost contactat.

Pentru mai multe informatii si recomandari pentru protejarea impotriva fraudelor cibernetice, acceseaza Securitate Online.

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe lânga România, si in Regatul Unit, Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atât pentru persoane fizice, cât si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar românesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, in 2019 a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din România, dupa ce in 2001 a fost prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele