Centru media

    

Rezumatul rezultatelor pentru trimestrul 1 al anului 2023: performanta financiara echilibrata, bazata pe o activitate comerciala sustinuta

09 mai 2023

Alpha Bank comunicat

In primul trimestru al anului, Alpha Bank Romania si-a continuat strategia de a contribui la sprijinirea economiei, mentinand in acelasi timp o performanta financiara echilibrata bazata pe o activitate comerciala sustinuta:

  • Portofoliul de credite a ajuns la 3,02 miliarde de euro expunere neta ca urmare a unei cresteri anuale semnificative, de aproape 20%, a creditelor acordate persoanelor juridice, dar si a contributiei din partea segmentului persoane fizice;
  • Pe baza unei activitati comerciale intense si a unei gestionari eficiente a riscurilor, profitul net a ajuns la 11 milioane de euro;
  • Capitalizarea si lichiditatea s-au mentinut la niveluri ridicate, semnificativ peste cerintele de reglementare.

In primul trimestru al anului, Alpha Bank Romania a continuat sa sprijine cresterea economiei romanesti, mentinandu-si totodata angajamentul de a fi un partener de incredere pentru clientii sai prin investitii in imbunatatirea produselor si serviciilor oferite.

Activitatea intensa de creditare pe segmentul companiilor mari s-a concretizat in cresterea vanzarilor cu peste 16% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Banca si-a consolidat pozitia pe piata si si-a extins portofoliul de clienti cu companii lider, continuand sa sustina eforturile acestora in tranzitia catre o economie verde cu produse de finantare adecvate. Totodata, Alpha Bank Romania a participat in trimestrul 1 la sindicalizari semnificative, oferind finantare jucatorilor corporativi de top.

Banca a contribuit la sustinerea mediului de afaceri prin participarea activa in cadrul programelor derulate de catre Guvernul Romaniei - IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Rural Invest si Innovation.

Volumul creditelor noi acordate IMM-urilor in trimestrul 1 al anului 2023 a inregistrat o crestere consistenta, de 94% fata de aceeasi perioada a anului trecut, marcand cea mai buna performanta din ultimul deceniu.

De asemenea, Alpha Bank Romania a continuat sa participe activ la Programele de finantare a IMM-urilor, Femeia Manager si Start-Up Nation pentru sustinerea egalitatii de sanse in mediul antreprenorial si a afacerilor la inceput de drum, in parteneriat cu Ministerul Antreprenoriatului si Turismului.

Accentul pus pe oferirea de solutii de plata inovatoare si sigure pentru comercianti atat pentru locatiile fizice, cat si in zona de eCommerce a consolidat pozitia de jucator de top a bancii, volumul platilor procesate prin solutiile de tip POS, Tap to Phone si e-commerce inregistrand in trimestrul 1 o crestere de 34% fata primul trimestru al anului trecut.

Alpha Bank Romania si-a continuat strategia de transformare digitala investind in dezvoltarea platformelor de creditare a persoanelor fizice si a companiilor mici si mijlocii.

De asemenea, asistentul virtual Dana a primit capabilitati noi si poate procesa automat (fara asistenta umana) solicitari ale clientilor privind informatiile legate de credite sau ii asista pe clienti in procesul de completare a unei solicitari de credit, inlocuind astfel clasicele formulare cu multe campuri de completat. 

Alpha Bank Romania a continuat sa sprijine cultura si implicarea in comunitate, sustinand turneul “Néoréalité” al compozitorului si pianistului de renume international Steve Barakatt, care a concertat in premiera pentru publicul larg din Romania. Totodata, banca a continuat sa promoveze cresterea educatiei financiare prin implicarea intr-o serie de programe adresate mediului preuniversitar.

Rezultatele financiare

La finalul trimestrului 1 al anului 2023,  portofoliul de credite al Alpha Bank in Romania a ajuns la 3,02 miliarde de euro expunere neta, marcand o crestere de aproximativ 13% fata de primul trimestru al anului trecut, in timp ce depozitele clientilor s-au ridicat la 2,96 miliarde de euro, in crestere cu 9,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Activele totale ale bancii au ajuns la finalul primului trimestru la 4,4 miliarde euro, crescand cu 13% fata de perioada similara a anului anterior.

Profitul net a ajuns la nivelul de 11 milioane de euro, reflectand activitatea comerciala dinamica si o gestionare eficienta a riscurilor.

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit, Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, in 2019 a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania, dupa ce in 2001 a fost prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele