Centru media

    

Rezumatul rezultatelor Alpha Bank Romania pentru anul 2022: performanta comerciala si financiara solida

15 martie 2023

Rezultate Alpha Bank pentru anul 2022

In anul 2022, Alpha Bank Romania a continuat sa isi mentina angajamentul fata de clientii sai si sa sprijine economia romaneasca, in pofida mediului macroeconomic provocator, inregistrand, totodata, o performanta comerciala si financiara solida:

  • Portofoliul de credite al Alpha Bank in Romania a ajuns la 2,95  miliarde  de euro expunere neta, marcand o  crestere de 13,5% fata de anul precedent, in timp ce depozitele clientilor au depasit 2,97 miliarde de euro, in crestere cu aproximativ 11% fata de anul anterior;
  • Profitul net a ajuns la nivelul de 33 milioane de euro, reflectand atat o performanta comerciala notabila, cat si o gestionare eficienta a riscurilor;
  • Capitalizarea si lichiditatea s-au mentinut la niveluri ridicate, semnificativ superioare pragurilor de reglementare.

In 2022, Alpha Bank Romania a continuat sa sustina cresterea economica si a sprijinit mediul de afaceri prin participarea activa la programele implementate de Guvernul Romaniei: IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Rural Invest si Innovation.

Volumul creditelor noi acordate companiilor mari a crescut cu aproximativ 40% fata de anul precedent, in timp ce volumul creditelor acordate IMM-urilor a inregistrat o evolutie similara. Vanzarile de credite ipotecare noi au inregistrat un avans anual de aproximativ 20%.

Alpha Bank Romania si-a continuat strategia de transformare digitala accelerand implementarea de noi solutii atat in zona produselor si serviciilor oferite clientilor, cat si in zona de automatizare a proceselor interne.

In luna decembrie, banca a lansat Platforma de Digital Onboarding pentru persoane fizice, clientii avand acum la dispozitie un flux complet online de inrolare, putand sa achizitioneze de la distanta diverse produse si servicii. Totodata, capacitatile Serviciului Asistenta Clienti au fost extinse, Dana, asistentul virtual al bancii, oferind mai multe servicii complet automatizate.

Pe parcursul anului 2022, Alpha Bank Romania a ajuns la acoperirea integrala a retelei de unitati teritoriale cu echipamente multifunctionale (ATM 24/7 Banking), imbunatatind astfel accesul clientilor la o gama larga de servicii prin intermediul tehnologiilor de self-service.

In domeniul solutiilor de plata pentru comercianti, banca si-a consolidat pozitia de jucator de top, volumul platilor procesate prin solutiile de tip POS, Tap to Phone si e-commerce inregistrand o crestere anuala de 36%. Totodata, banca a lansat in premiera pe piata din Romania optiunea de tokenizare a cardurilor pentru comerciantii si integratorii online pentru a asigura o experienta de plata mai sigura si mai usoara.

In 2022, Alpha Bank Romania a lansat un nou design pentru cardurile de debit si de credit, inspirat din mitologia greaca, o alternativa sustenabila si prietenoasa cu mediul, toate cardurile nou emise fiind din plastic reciclat.

De asemenea, Alpha Bank Romania a continuat sa sprijine cultura si implicarea in comunitate, promovand, totodata, educatia financiara printr-o serie de programe dedicate mediului preuniversitar.

Rezultatele financiare

La finalul anului 2022,  portofoliul de credite al Alpha Bank in Romania a ajuns la 2,95  miliarde  de euro expunere neta, marcand o  crestere de 13,5% fata de anul precedent, in timp ce depozitele clientilor au depasit 2,97 miliarde de euro, in crestere cu aproximativ 11% fata de anul anterior.

Activele totale ale bancii au ajuns la 4,3 miliarde euro, crescand cu 12%, an la an.

Profitul net a ajuns la nivelul de 33 milioane de euro, reflectand atat o performanta comerciala notabila, cat si o gestionare eficienta a riscurilor.

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit, Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, in 2019 a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania, dupa ce in 2001 a fost prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele