Centru media

    

Sergiu Oprescu, ales vicepresedinte al Federatiei Europene a Creditului Ipotecar – European Mortgage Federation

16 ianuarie 2023

Sergiu Oprescu vicepresedinte EMF

Sergiu Oprescu, Presedinte Executiv al Alpha Bank Romania si Director General al Retelei Internationale Alpha Bank Group, a fost ales vicepresedinte al Federatiei Europene a Creditului Ipotecar – European Mortgage Federation (EMF) pentru mandatul 2023-2024.

In calitate de vicepresedinte, Sergiu Oprescu va colabora indeaproape cu noul presedinte ales, Roberto Colomer Blasco, si cu ceilalti membri ai Comitetului Executiv al EMF pentru a promova cresterea responsabila si durabila a sectorului creditelor ipotecare in Europa. Este pentru prima oara cand un reprezentant al Europei de Est este ales in conducerea European Mortgage Federation.

“Sunt onorat sa fiu ales in functia de vicepresedinte al Federatiei Europene a Creditului Ipotecar si le multumesc membrilor EMF pentru increderea acordata. Este o mare responsabilitate sa reprezint piata ipotecara la nivel european si sunt pregatit sa valorific intreaga mea experienta in industria serviciilor financiare pentru a promova cresterea responsabila si durabila a acestui sector”, a declarat Sergiu Oprescu.

Sergiu Oprescu are o vasta experienta pe pietele bancare si de capital, cu o cariera de aproape 30 de ani in sectorul serviciilor financiare. S-a alaturat Alpha Bank Romania in 1994 si a detinut mai multe functii de conducere inainte sa fie numit Presedinte Executiv in anul 2007. In 2019 a fost numit Director General al Retelei Internationale a Grupului Alpha Bank si membru al Comitetului Executiv al Grupului, supervizand activitatea internationala a bancii.

Sub coordonarea sa, Alpha Bank Romania a lansat in anul 2001 primul credit ipotecar de pe piata locala, iar in anul 2019 a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania.

A participat direct la constructia pietei de capital din Romania, fiind presedinte al Bursei de Valori Bucuresti in perioada 2000 – 2006. Totodata, a fost implicat in organizatii profesionale locale si internationale, in perioada 2015 - 2021 activand ca Presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.

Infiintata in anul 1967, EMF este vocea industriei de profil europene, reprezentand interesele creditorilor ipotecari si ale emitentilor de obligatiuni ipotecare. EMF furnizeaza date si informatii privind pietele ipotecare europene, a caror valoare insuma peste 8 mii de miliarde euro la sfarsitul anului 2020. EMF are 14 membri din 12 state ale UE, precum si o serie de membri observatori. Totodata, EMF include si Consiliul European pentru Obligatiuni Ipotecare - European Covered Bond Council (ECBC), care reuneste emitenti de obligatiuni garantate, analisti, bancheri de investitii, agentii de rating etc. ECBC are 120 de membri, care reprezinta peste 95% din obligatiunile ipotecare in circulatie, cu o valoare de aproape 3 mii de miliarde euro la sfarsitul anului 2021.

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia, fondat in 1879 de catre J.F. Costopoulos. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit, Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, in 2019 a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania, dupa ce in 2001 a fost prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele