Centru media

    

Rezultate financiare Alpha Bank Romania pentru primele 9 luni ale anului 2022

09 noiembrie 2022

Sediu Alpha Bank Romania

In primele noua luni ale anului 2022, Alpha Bank Romania a inregistrat o performanta comerciala solida si o profitabilitate imbunatatita, rezultatele financiare permitandu-i consolidarea pozitiei pe piata.

  • Alpha Bank Romania si-a majorat activele cu peste 7,5% in primele 9 luni ale anului, cresterea inregistrata anual depasind 11%;
  • Portofoliul de credite a crescut cu aproximativ 6,8% fata de sfarsitul anului si cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului 2021, pe fondul unei foarte bune performante comerciale atat la nivelul finantarii companiilor, cat si la nivelul creditarii persoanelor fizice;
  • Profitul operational s-a situat la 28,5 milioane de euro, marcand un avans anual de 7,2 milioane de euro, comparativ cu primele noua luni ale anului precedent, datorita dinamicii robuste a veniturilor.

In primele noua luni ale anului 2022, Alpha Bank Romania a ramas pe deplin angajata in indeplinirea rolului sau de finantator al economiei. Banca si-a continuat eforturile de sustinere a mediului de afaceri, participand activ la toate programele derulate de Guvernul Romaniei care vizeaza dezvoltarea sectorului privat.

Banca a desfasurat o activitate comerciala solida, finantarile noi catre companiile mari crescand cu 35%, in timp ce originarea de credite pentru intreprinderi mici si mijlocii si de credite ipotecare a inregistrat o crestere anuala de 55% si, respectiv, 18%.

Alpha Bank Romania si-a consolidat pozitia de jucator de top in domeniul solutiilor de plata pentru comercianti, volumul platilor procesate prin solutiile de tip POS, Tap to Phone si e-commerce oferite de Alpha Bank inregistrand o crestere anuala de 32%.  

In septembrie, Alpha Bank Romania a ajuns la acoperirea integrala a retelei de unitati teritoriale cu echipamente multifunctionale ATM 24/7 Banking, imbunatatind astfel accesul clientilor la servicii prin implementarea tehnologiilor de self-service. In urmatoarea perioada, banca va continua sa dezvolte acest serviciu prin adaugarea de noi functionalitati si extinderea gamei de tranzactii care pot fi efectuate de clienti prin intermediul acestor echipamente.

In trimestrul al treilea, banca a extins oferta de carduri prin lansarea cu succes a unui card de credit co-branded premium (Mastercard Gold) in parteneriat cu Mobexpert si a pus la dispozitia profesionistilor din domenii liberale si intreprinderilor mici si mijlocii cardul de debit Alpha Mastercard Professional World.

Totodata, banca a continuat sa se implice in comunitate sustinand Campionatul Mondial de Sah pentru Juniori, organizat de Federatia Romana de Sah in aceasta toamna.

Rezultatele financiare

Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a depasit 2,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie 2022, marcand un avans anual de 8,1%, in timp ce depozitele atrase de la clienti au ajuns la aproximativ 2,8 miliarde de euro, in crestere cu 7,3% fata de anul precedent. La finalul primelor 9 luni ale acestui an, activele Alpha Bank Romania au ajuns la aproape 4,1 miliarde de euro.

Veniturile totale au crescut cu aproape 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, sustinute de o dinamica solida atat a veniturilor nete din dobanzi (+15% an/an), cat si a veniturilor nete din comisioane (+13% an/an). Avand in vedere presiunile inflationiste in crestere, costurile au fost monitorizate cu atentie, iar gestionarea eficienta a riscurilor a generat spatiu pentru imbunatatirea profitabilitatii. Profitul operational a atins 28,5 milioane euro, in timp ce profitul inainte de impozitare a inregistrat o crestere anuala de 16,6 milioane euro, ajungand la 36,7 milioane euro.

 

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia, fondat in 1879 de catre J.F. Costopoulos. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit,  Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, in 2019 a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania, dupa ce in 2001 a devenit prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele