Centru media

    

Rezultate financiare Alpha Bank Romania pentru semestrul 1 al anului 2022

03 august 2022

Rezultate financiare Alpha Bank Romania pentru semestrul 1 al anului 2022

Intr-un context macroeconomic marcat de un nivel ridicat de incertitudine, Alpha Bank Romania a continuat sa-si consolideze pozitia pe piata, majorandu-si activele cu 11% fata de aceeasi perioada a anului precedent, raportand, totodata, o performanta financiara si comerciala solida:

  • Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a crescut cu 7,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dinamica sustinuta atat de avansul finantarilor acordate persoanelor juridice, cat si de creditarea persoanelor fizice;
  • Profitul operational s-a situat la 17,6  milioane euro, marcand un avans anual de 6,1 milioane euro fata de primul semestru al anului precedent, preponderent sustinut de o dinamica robusta a veniturilor;
  • Profitul inainte de impozitare a crescut cu 7,6 milioane euro fata de perioada similara a anului trecut, la 18,2 milioane euro;
  • Rezultatele financiare au fost insotite de mentinerea unor niveluri de capitalizare si lichiditate ridicate, semnificativ superioare limitelor impuse de reglementari, reiterand astfel profilul solid al bancii.

Intr-un context international dificil cu riscuri geopolitice ridicate, incertitudini in crestere vis-a-vis de implicatiile crizei energetice si presiuni inflationiste tot mai mari, mediul macroeconomic local indica posibile evolutii adverse, similare celor observate pe plan international.

Chiar si in aceasta conjunctura, marcata de noi provocari, Alpha Bank Romania ramane pe deplin angajata in indeplinirea rolului sau de finantator al economiei.

Astfel, pe parcursul primului semestru, Alpha Bank Romania si-a continuat eforturile de sustinere a mediului de afaceri, participand in mod activ la toate programele derulate de Guvernul Romaniei destinate dezvoltarii sectorului privat. Totodata, Alpha Bank Romania a fost desemnata de catre Ministerul Anteprenoriatului si Turismului drept banca partener in cadrul „Programelor nationale pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor”.

In primul semestru al anului, banca a desfasurat o activitate comerciala intensa, finantarile noi pe segmentul companiilor mari marcand un avans anual de 10%, in timp ce vanzarile noi de credite acordate IMM-urilor au crescut cu 56%. Segmentul creditelor ipotecare si-a continuat expansiunea, productia de credite inregistrand un avans de 16% fata de perioada similara a anului precedent.

Alpha Bank Romania ramane un jucator de top in zona solutiilor de plata pentru comercianti, volumul rulajului acestora prin sistemele bancii atingand un nivel istoric, in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului precedent.  

In linie cu valorile si prioritatile strategice, banca a continuat sa sustina in mod activ tranzitia clientilor catre zona digitala. Astfel, in primul semestru, au fost implementate o serie de facilitati pentru posesorii de carduri emise de Alpha Bank Romania ce permit un nivel crescut de flexibilitate si o experienta digitala superioara. De asemenea, a fost extinsa reteaua de aparate multifunctionale ATM 24/7 Banking in aproape 90% din unitati (fata de 50% grad de acoperire la final de iunie 2021), imbunatatind astfel accesul clientilor la servicii prin implementarea tehnologiilor de tip Self-Service.

Profilul solid al bancii, cu un nivel ridicat de capitalizare, calitate imbunatatita a portofoliului de credite, lichiditate ridicata si crestere robusta a depozitelor, a fost recunoscut si de catre agentia internationala de rating Moody's Investors Service care a revizuit in crestere ratingul Alpha Bank Romania pentru depozitele pe termen lung, de la „Ba2” la „Ba1”, precum si calificativul pentru soliditatea financiara (BCA), de la „b1” la „ba3”. Perspectiva de rating pentru depozitele pe termen lung a fost schimbata de la pozitiva la stabila. Totodata, calitatea remarcabila a portofoliului de credite ipotecare a dus la imbunatatirea ratingului obligatiunilor ipotecare emise de Alpha Bank Romania de la „A3” la „A2”, unul dintre cele mai mari rating-uri acordate de Moody's pe piata din Romania.

Contributia bancii in domeniul finantarilor durabile si a sustinerii tranzitiei catre o economie verde a fost recunoscuta de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a acordat Alpha Bank Romania premiul „Deal of the Year – Green Trade” in cadrul programului TFP -Trade Facilitation Program.

Totodata, Alpha Bank Romania a continuat sa sprijine cultura si implicarea in comunitate fiind partener al Bursei de Spectacole si al Programului de Voluntariat si la editia din acesta an a Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS).  De asemenea, banca a sustinut organizatia Salvati Copiii in efortul comun de sprijinire a refugiatilor din Ucraina.

Rezultatele financiare

Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a depasit, la finalul lunii iunie 2022, 2,8 miliarde euro, marcand un avans anual de 7,0%, in timp ce depozitele atrase de la clienti s-au situat la aproximativ 2,7 miliarde euro, +5,1% an/an.

Veniturile totale au inregistrat o crestere de 15% fata de aceeasi perioada a anului anterior, sustinute de o dinamica solida atat la nivelul veniturilor din dobanzi (+13% an/an), cat si la nivelul veniturilor din comisioane (+15% an/an). Avand in vedere contextul inflationist, costurile au fost atent monitorizate, gestionarea eficienta a acestora generand spatiu pentru imbunatatirea profitabilitatii. Profitul operational s-a situat la 17,6 milioane euro, marcand un avans anual de 6,1 milioane euro, in timp ce profitul inainte de impozitare a crescut cu 7,6 milioane euro, la 18,2 milioane euro.

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia, fondat in 1879 de catre J.F. Costopoulos. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit,  Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania, dupa ce in 2001 a devenit prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele