Centru media

    

Rezumatul rezultatelor Alpha Bank Romania pentru anul 2021

15 martie 2022

Rezumatul rezultatelor Alpha Bank Romania pentru anul 2021

In anul 2021, desi ne-am confruntat cu un mediu volatil si imprevizibil, Alpha Bank Romania si-a continuat strategia de a contribui la sprijinirea economiei, mentinand in acelasi timp o performanta financiara robusta:

  • Finantarile noi acordate persoanelor juridice au crescut cu 72% fata de anul precedent, in timp ce creditele noi acordate persoanelor fizice au inregistrat un avans anual de 46%. Astfel, portofoliul de credite a depasit 2,7 miliarde euro;
  • Pe baza unei dinamici comerciale solide si a unei gestionari eficiente a riscurilor, profitul inainte de impozitare a atins 25,6 milioane euro, fiind cu 20% mai mare decat rezultatul anului precedent;
  • Capitalizarea si lichiditatea s-au mentinut la niveluri ridicate, semnificativ peste cerintele de reglementare.

Anul 2021 a fost unul plin de provocari din perspectiva macroeconomica. Economia Romaniei a inregistrat o revenire dinamica in primele trei trimestre din 2021, dar si o accelerare a inflatiei mai ales in trimestrul patru. In acest context, Alpha Bank Romania a continuat sa sprijine cresterea economica si sa contribuie la eforturile de sustinere a mediului de afaceri prin participarea activa in cadrul programelor derulate de catre Guvernul Romaniei. Volumul creditelor noi acordate companiilor mari a inregistrat un avans puternic dublandu-se fata de anul precedent in timp ce productia de credite destinate IMM-urilor a atins cel mai inalt nivel din ultimul deceniu.

In 2021, Alpha Bank a lansat o oferta dedicata start-up-urilor, venind astfel in sprijinul antreprenorilor aflati la inceput de drum. Totodata, banca a semnat in trimestrul al treilea o conventie cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) pentru accelerarea absorbtiei Fondurilor Europene alocate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2021 – 2022.

In zona persoanelor fizice, eforturile depuse pe segmentul creditelor ipotecare s-au concretizat in cresterea vanzarilor cu 33% fata de anul precedent, in timp ce pe segmentul creditelor de consum, vanzarile noi au inregistrat un avans de peste 80% fata de 2020.

Alpha Bank Romania a continuat ritmul sustinut de implementare a proiectelor de inovare si transformare digitala atat in ceea ce priveste produsele si serviciile oferite clientilor, cat si in zona de automatizare a proceselor. In trimestrul al patrulea au fost lansate primele servicii de Video Banking prin care cei interesati de creditele pentru constructia de locuinte sau de creditele auto pot programa o sesiune live cu expertii bancii pentru a obtine toate informatiile necesare despre produs, documentatie, etape sau modul de derulare a creditului.

In acelasi timp, banca a extins reteaua de aparate multifunctionale (ATM 24/7 Banking) in vederea diversificarii canalelor de acces la produsele si serviciile oferite in 100 de locatii. Totodata, pentru a imbunatati asistenta oferita si a satisface cererile clientilor, a fost extins programul de lucru al Call Center-ului pentru a acoperi si zilele de sambata. Mai mult, au fost introduse functionalitati care au crescut eficienta operationala si au redus timpul de raspuns la solicitarile clientilor.

Accentul pus in 2021 pe oferirea de noi solutii de plata inovatoare pentru comercianti atat pentru locatiile fizice, cat si in zona de eCommerce a adus rezultatele scontate, rulajul comerciantilor prin Alpha Bank Romania marcand un avans anual de 36%.

Alpha Bank Romania a contribuit si la consolidarea interdependentei dintre piata de capital si cea bancara, participand ca manager la emisiunea de obligatiuni in valoare de 40 de milioane euro a Libra Internet Bank.

Banca sprijina eforturile companiilor in tranzitia catre o economie verde atat cu produse de finantare adecvate, cat si cu know-how si consultanta despre oportunitatile pe care le au in acest domeniu si pentru accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene puse la dispozitie in cadrul  Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR) si a altor programe similare.

Pentru persoanele fizice, Alpha Bank Romania ofera conditii mai avantajoase de finantare a locuintelor “verzi” si incurajeaza investitiile din domeniul eficientei energetice, fiind membru al Consiliului Roman al Cladirilor Verzi (RoGBC), participant al programului european Energy Efficient Mortgages Initiative si prima banca din Romania ce a aderat la schema de certificare Energy Efficient Mortgage Label.

Dincolo de grija fata de mediu, Alpha Bank Romania promoveaza responsabilitatea fata de comunitate continuand parteneriatul de traditie cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS), unde este partener al Bursei de Spectacole si al Programului de Voluntariat. Totodata, Alpha Bank Romania a continuat sa promoveze cresterea educatiei financiare prin implicarea intr-o serie de programe adresate mediului preuniversitar.

 

Rezultatele financiare

La finalul anului 2021, portofoliul de credite al Alpha Bank Romania s-a situat la peste 2,7 miliarde euro, inregistrand o crestere de 3,3% fata de anul precedent, in timp ce depozitele atrase de la clienti au depasit 2,68 miliarde euro.

Cresterea solida a veniturilor din comisioane (peste 20% fata de anul anterior) si o administrare eficienta a riscurilor au atenuat impactul negativ al ratelor de dobanda scazute si au generat un profit inainte de impozitare de 25,6 milioane euro, o evolutie superioara celei anticipate pentru 2021.

 

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia, fondat In 1879 de catre J.F. Costopoulos. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit,  Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania dupa ce a fost prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele