Centru media

    

Rezumatul rezultatelor Alpha Bank Romania pentru primele 9 luni ale anului 2021

01 decembrie 2021

Rezumatul rezultatelor Alpha Bank Romania pentru primele 9 luni ale anului 2021

Rezumatul primelor noua luni ale anului 2021

Rezultatele financiare aferente primelor noua luni ale anului reflecta o performanta financiara si comerciala solida:

  • Profitul inainte de impozitare (PBT) s-a situat la 20,1 milioane euro, inregistrand o evolutie superioara celei anticipate pentru aceasta perioada;
  • Veniturile nete din comisioane au inregistrat o crestere de peste 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut;
  • Activitatea comerciala a continuat sa creasca, pe fondul impulsului puternic inregistrat in prima jumatate al anului. Creditarea a crescut intr-un ritm sustinut pe majoritatea liniilor de business;
  • Capitalizarea si lichiditatea s-au mentinut la niveluri ridicate, peste cerintele de reglementare.

Economia Romaniei a inregistrat o revenire dinamica in primele trei trimestre din 2021, confirmand anticipatiile de redresare si punand bazele unei performante solide de crestere economica in 2021. La nivelul sistemului bancar, cererea de creditare a crescut sustinut, marcand cel mai ridicat nivel din 2009 pana in prezent. Dinamici pozitive solide au fost inregistrate atat pe segmentul persoanelor fizice, cat si pe segmentul finantarii companiilor. Astfel, intr-un context macroeconomic si bancar favorabil, activitatea noastra comerciala a fost una robusta. Productia de credite noi ipotecare a inregistrat un avans anual de 41%, portofoliul de credite ipotecare depasind astfel pragul de 1,3 miliarde euro. O performanta similara a fost obtinuta si pe segmentul creditelor de consum, vanzarile noi dublandu-se in primele noua luni fata de aceeasi perioada a anului 2020. Mai mult, am continuat sa sustinem mediul de business prin finantarile acordate atat clientilor mari, cat si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Astfel, productia de credite destinate IMM-urilor a atins cel mai inalt nivel din ultimul deceniu, reafirmandu-ne pozitia de finantator al economiei si, totodata, de sustinator al revenirii economice. Participarea activa in cadrul programelor derulate de catre Guvernul Romaniei pentru sustinerea mediului de afaceri a contribuit pozitiv la aceasta performanta. Avand in vedere planurile de dezvoltare nationala si resursele pe care Romania intentioneaza sa le atraga in anii urmatori in vederea implementarii de reforme si investitii, Alpha Bank Romania a semnat in luna august 2021, o conventie cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) pentru accelerarea absorbtiei Fondurilor Europene alocate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2021 – 2022.

In trimestrul al treilea am continuat sa diversificam canalele de acces ale clientilor la serviciile noastre. Astfel, am extins infrastructura de self-service prin marirea retelei  de echipamente multifunctionale (ATM 24/7 Banking), punand aceasta tehnologie la dispozitia clientilor in peste 65% din unitatile noastre teritoriale, extinzand totodata aria operatiunilor care pot fi efectuate prin intermediul acestor echipamente. 

Alpha Bank Romania a contribuit si la cresterea complementaritatii dintre piata de capital si cea bancara, participand ca manager la emisiunea de obligatiuni in valoarea de 40 de milioane de Euro a Libra Internet Bank.

Rezultatele financiare ale primelor noua luni ale anului:

La finalul lunii septembrie 2021, portofoliul de credite al Alpha Bank in Romania s-a situat la 2,7 miliarde euro, inregistrand o crestere de 1,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Activitatea comerciala robusta pe segmentul persoanelor fizice concretizata intr-o rata de crestere anuala a vanzarilor noi de credite ipotecare de 41% a constituit principalul motor de crestere a portofoliului, acesta din urma depasind la finalul lunii septembrie 2021, pragul de 1,3 miliarde euro. In ceea ce priveste finantarea persoanelor juridice, dinamica pozitiva a pietei, precum si implicarea noastra activa in cele mai importante programe de sprijin guvernamental, au dus la o crestere robusta pe segmentul IMM-urilor (+22% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior). Depozitele atrase de la clienti s-au situat la 2,6 miliarde euro.

Profitul inainte de impozitare s-a situat la 20,1 milioane euro, inregistrand o evolutie superioara celei anticipate pentru aceasta perioada. La nivel operational, cresterea solida a veniturilor din comisioane (peste 22% fata de aceeasi perioada a anului  anterior) a atenuat impactul negativ al ratelor de dobanda scazute, venitul net bancar ramanand la un nivel similar celui inregistrat in perioada ianuarie - septembrie 2020.

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu o prezenta la nivel national de peste 20 de ani. Oferim o gama larga de servicii si produse moderne pentru persoane fizice, precum si pentru IMM-uri si segmentul corporativ. Suntem una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar din Romania, fiind prima banca ce a introdus in cadrul ofertei sale creditele pentru locuinte. Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia. In 1993, Alpha Bank Group, impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au infiintat Banca Bucuresti SA, ca banca comerciala, redenumita in anul 2000 Alpha Bank Romania.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele