Centru media

    

Alpha Bank Romania aniverseaza 20 de ani de la primul credit ipotecar din Romania: Alpha Housing

14 septembrie 2021

20 de ani de la primul credit ipotecar din Romania: Alpha Housing

Creditul ipotecar, produsul bancar adresat romanilor care isi doresc cumpararea sau constructia unei locuinte, a implinit 20 de ani pe piata locala. In septembrie 2001, Alpha Bank Romania anunta lansarea Alpha Housing, primul credit ipotecar care permitea cumpararea unei locuinte fara alte garantii in afara ipotecii pe imobilul achizitionat si fara giranti.

Imprumutul era acordat in dolari, pe o perioada de maxim 10 ani, cu un avans de 30% si era conceput pentru cumpararea unei locuinte, construirea unei case, achizitionarea unui teren pentru constructie sau renovarea casei.

“Alpha Bank Romania a lansat primul credit ipotecar care era destinat persoanelor fizice si se baza in intregime pe abilitatea acestora de a rambursa acel credit. A fost o piatra de temelie a dezvoltarii pietei de retail din Romania, care dupa acest moment cheie s-a dezvoltat intr-un ritm foarte rapid. In ultimii 20 de ani, gama de produse a fost continuu dezvoltata si am sustinut peste 45.000 de romani sa isi cumpere sau sa isi construiasca locuinta pe care si-o doreau”, a declarat Sergiu Oprescu, Presedinte Executiv Alpha Bank Romania si Director General al Retelei Internationale Alpha Bank.

La finalul lunii iunie 2021, soldul creditelor ipotecare al Alpha Bank Romania depaseste 6,29 miliarde lei (1,28 miliarde euro).

Gama de produse a fost imbunatatita constant in aceasta perioada, iar Alpha Bank Romania ofera astazi solutii multiple pentru clientii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta, sa isi schimbe locuinta cu una mai mare, sa construiasca o casa sau sa achizitioneze terenul pentru constructie, ori sa refinanteze creditul ipotecar de la o alta banca. Cu alte cuvinte, o gama completa de produse ipotecare, inclusiv solutii din domeniul green financing pentru cei care isi doresc o casa “verde”.

Programul guvernamental “Prima Casa”, lansat in anul 2009, a sustinut revenirea si expansiunea creditului ipotecar, Alpha Bank Romania fiind a doua banca din sistem care adera la program.

Alpha Bank Romania si-a continuat rolul de pionier in domeniu si a lansat, in anul 2019, prima emisiune de obligatiuni ipotecare de pe piata locala - un moment important pentru Romania, care intra in acest fel in comunitatea europeana a emitentilor si a investitorilor in obligatiuni ipotecare. Alpha Bank Romania marca astfel o noua premiera pe piata locala si acoperea intreg arcul de dezvoltare a pietei ipotecare, deschis odata cu acordarea primului credit de acest tip, in anul 2001.

Calitatea remarcabila a portofoliului de credite ipotecare si statutul de expert in aceasta zona au fost recunoscute si de agentia de rating Moody's Investor Services, care in luna aprilie a acestui an a crescut rating-ul obligatiunilor ipotecare emise de Alpha Bank Romania la A3, unul dintre cele mai mari rating-uri acordate de Moody's pe piata din Romania.

Totodata, Alpha Bank Romania este membra a Romanian Green Building Council (RoGBC) inca din anul 2018, iar in noiembrie 2020 a devenit al 66-lea finantator european care adera la programul Energy Efficient Mortgage Initiative.

Motor de crestere al creditarii, la nivelul pietei

La nivelul pietei, soldul creditelor ipotecare a ajuns la 94,28 miliarde lei (19,14 miliarde euro) la finalul lunii iunie 2021, iar numarul creditelor ipotecare active a depasit 540.000, potrivit datelor Biroului de Credit.

De-a lungul timpului, conditiile de acordare a creditelor ipotecare au fost relaxate prin prelungirea perioadei creditului pana la 35 ani si reducerea avansului minim, stocul creditelor ipotecare inregistrand o crestere continua de la lansare pana in prezent. Expansiunea creditului de locuinta a ramas accelerata si dupa anul 2008, inregistrand o crestere medie anuala de peste 10%, in perioada post-criza, cresterea soldului de credite ipotecare fiind sustinuta de programul “Prima Casa”.

“In anul 2009, iar apoi in perioada 2012-2016, creditul ipotecar a fost singurul motor de crestere al creditului neguvernamental. In restul anilor, cu exceptia lui 2011 si 2018, expansiunea creditului de locuinta a fost sursa a cel putin jumatate din cresterea creditului neguvernamental”, a mai declarat Sergiu Oprescu.

Referitor la moneda in care s-au imprumutat romanii in aceasta perioada, ponderea creditului ipotecar in lei in total credit ipotecar a crescut de la 10% in decembrie 2007 la 79% in iulie 2021. Cresterea se datoreaza, atat modificarii cadrului legislativ cat si scaderii semnificative a dobanzilor la creditele in lei, incepand cu 2014.

In ceea ce priveste rambursarea acestor credite, rata de credite neperformante pe segmentul de credit ipotecar este foarte redusa, situandu-se la 1,68% (la finalul lunii martie 2021).

Romania este pe primul loc in UE in ceea ce priveste numarul de proprietari de locuinte, aproape 96% dintre romani detinand imobilele in care locuiesc, raportat la media europeana de 69,9%. Suntem insa codasi cand vine vorba despre ponderea creditelor ipotecare in PIB, cu 8,4% in 2020 (in crestere de la 3,3% in 2007), mult mai putin decat in Cehia (25,4%), Polonia (21,3%) sau zona euro (42%).

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu o prezenta la nivel national de peste 25 de ani. Oferim o gama larga de servicii si produse moderne pentru persoane fizice, precum si pentru IMM-uri si segmentul corporativ. Suntem una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar din Romania, fiind prima banca ce a introdus in cadrul ofertei sale creditele pentru locuinte. Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia. In 1993, Alpha Bank Group, impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au infiintat Banca Bucuresti SA, ca banca comerciala, redenumita in anul 2000 Alpha Bank Romania.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele