Centru media

    

Rezumatul rezultatelor Alpha Bank Romania pentru semestrul I al anului 2021

27 august 2021

Rezumatul rezultatelor Alpha Bank Romania pentru semestrul I al anului 2021

Rezultatele primului semestru pentru Alpha Bank in Romania reflecta o performanta financiara robusta si o dinamica comerciala solida:

  • Profitul inainte de impozitare (PBT) s-a situat la 10,6 milioane euro, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut.
  • Costul riscului a scazut semnificativ, reflectand rezilienta portofoliului nostru pe parcursul pandemiei Covid-19, precum si imbunatatirea indicatorilor macroeconomici.
  • Veniturile din comisioane au inregistrat o imbunatatire semnificativa atenuand impactul ratelor de dobanda scazute.
  • Activitatea comerciala a continuat sa creasca, pe fondul impulsului puternic inregistrat in primul trimestru al anului. Creditarea a crescut intr-un ritm sustinut pe toate liniile de business.
  • Capitalizarea si lichiditatea s-au mentinut la niveluri ridicate, peste cerintele de reglementare.

Activitatea de creditare a crescut intr-un ritm sustinut in semestrul I, pe masura ce activitatea economica s-a intensificat si PIB-ul a inceput sa recupereze decalajul fata de nivelurile de dinainte de criza. Astfel, pe fondul cererii crescute din piata, activitatea noastra comerciala s-a imbunatatit in mod semnificativ, segmentul creditelor ipotecare si a celor de consum inregistrand cea mai buna performanta din ultimul deceniu. In plus, si creditarea persoanelor juridice a inregistrat performante notabile, atat pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, cat si al companiilor mari. Astfel, Alpha Bank Romania a participat in semestrul I la sindicalizari semnificative, atat in sectorul retail, cat si pe piata energiei verzi. De asemenea, ne-am reafirmat contributia in sustinerea redresarii economice aderand la cele mai importante programe de sprijin guvernamental pentru depasirea efectelor negative ale pandemiei Covid-19.

Am continuat sa ne consolidam pozitia pe piata locala de plati, conform valorilor si strategiei noastre devenind prima banca ce ofera solutii complete de plata prin intermediul terminalelor noastre POS, cu carduri emise sub siglele celor mai importante organizatii de plata din lume: Visa, Mastercard, Union Pay si American Express. In plus, solutia noastra de plati instant bazata pe tehnologiile Visa Direct si Mastercard Money Send continua sa castige teren in piata, printre cei care au implementat-o regasindu-se unii dintre cei mai importanti jucatori din sectorul retail.

Totodata, am continuat sa extindem infrastructura self service si ne-am extins reteaua de echipamente multifunctionale (ATM 24 Banking), punand aceasta tehnologie la dispozitia clientilor in mai mult de 50% din reteaua noastra. In plus, pentru a imbunatati asistenta oferita si a satisface cererile clientilor nostri, am extins programul de lucru al call center-ului pentru a acoperi si zilele de sambata.

Calitatea remarcabila a portofoliului nostru de credite ipotecare a fost recunoscuta si de agentia de rating Moody's Investor Services, care a crescut rating-ul Obligatiunilor Ipotecare emise de Alpha Bank Romania la A3, unul dintre cele mai mari rating-uri acordate de Moody's pe piata din Romania.

Rezultatele financiare ale primului semestru:

La finalul primului semestru, portofoliul de credite al Alpha Bank in Romania s-a situat la 2,7 miliarde euro, la aproape acelasi nivel ca anul precedent, activitatea de creditare sustinuta fiind contrabalansata de un nivel ridicat al rambursarilor. Acordarea de credite ipotecare a crescut cu 59% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce volumul de credite de consum noi s-a dublat fata de anul anterior. In ceea ce priveste persoanele juridice, dinamica pozitiva a pietei, precum si implicarea noastra activa in cele mai importante programe de sprijin guvernamental, au creat premisele pentru o crestere semnificativa atat pe segmentul IMM-urilor (+26% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior), cat si pe cel al companiilor mari (+70% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior). In acelasi timp, depozitele atrase de la clienti au ramas relativ stabile, situandu-se la 2,5 miliarde euro.

Profitul inainte de impozitare a ajuns la 10,6 milioane euro, cresterea inregistrata fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind pozitiv influentata de reducerea costului riscului. Nivelul redus al provizioanelor inregistrate in semestrul I 2021 reflecta rezilienta portofoliului nostru in timpul pandemiei Covid-19, precum si imbunatatirea indicatorilor macroeconomici. La nivel operational, cresterea solida a veniturilor din comisioane a atenuat impactul negativ al ratelor de dobanda scazute.

 

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre 10 banci din tara, cu o prezenta la nivel national de peste 20 de ani. Oferim o gama larga de servicii si produse moderne pentru persoane fizice, precum si pentru IMM-uri si segmentul corporativ. Suntem una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar din Romania, fiind prima banca ce a introdus in cadrul ofertei sale creditele pentru locuinte. Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia. In 1993, Alpha Bank Group, impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au infiintat Banca Bucuresti SA, ca banca comerciala, redenumita in anul 2000 Alpha Bank Romania.

Ultimele stiri

Vezi toate articolele